Primăria Târgu Mureş: Ministerul Educaţiei agreează propunerea ca autorităţile locale să preia administratorii de şcoli

Primăria Târgu Mureş a anunţat că Ministerul Educaţiei Naţionale a informat că agreează propunerea municipalităţii ca administraţiile publice locale să îşi poată angaja administratori de şcoli proprii, astfel încât să aibă control asupra modului în care se efectuează lucrările pe care le finanţează.

“Ministerul Educaţiei Naţionale a precizat că Primăria Târgu Mureş este prima care a făcut o astfel de propunere, că aceasta este una foarte bună şi că va fi înaintată comisiilor parlamentare de specialitate. Ministerul a mai precizat că prin angajarea de administratori de către primării nu se va ajunge la disponibilizări de personal, iar administratorilor care sunt acum li se vor da alte atribuţii. Acum în foarte multe şcoli e greu de lucrat cu administratorii, dacă ceri o situaţie fiindcă îţi trebuie urgent, aceasta ţi se comunică într-o săptămână. Neavând un control asupra lor, nu putem verifica cum s-au făcut reparaţiile. Dar dacă se întâmplă ceva, Primăria este cea făcută răspunzătoare”, a declarat directorul adjunct în cadrul Direcţiei Şcoli a primăriei, Horaţiu Lobonţ.

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a propus de mai multe ori Ministerului Educaţiei Naţionale ca personalul administrativ din şcoli să fie preluat de primării, astfel încât directorii de şcoli să aibă doar sarcina de a se ocupa de procesul educaţional, nu şi de latura administrativă.

“Clădirile sunt ale noastre, banii pe utilităţi îi plătim noi, administrarea o facem noi, în schimb personalul este sub tutela ministerului (…) Dacă transferăm administratorul la noi, în momentul acela directorul trebuie să se concentreze doar pe procesul de învăţământ, fără nimic altceva, de restul ne ocupăm noi. Stabilim nişte norme foarte clare de ce să se ocupe directorul. Directorul nu trebuie să se ocupe de ziduri, de lumină, de centrală, de curtea şcolii, nu, de acestea se ocupă Direcţia Şcoli din Primărie, deoarece clădirile sunt ale noastre”, a susţinut Dorin Florea. AGERPRES