profesori_invatand.jpgProfesorii din unitatile de invatamant preuniversitar risca sa ramana din luna octombrie fara bani, deoarece administratiile locale nu mai au fonduri pentru plata drepturilor salariale prevazute de lege.

Primarii de sector din Capitala cer intr-o adresa comuna transmisa Ministerului Finantelor Publice efectuarea in regim de urgenta a unei rectificari bugetare pentru a se putea aloca fondurile necesare achitarii salariilor din lunile viitoare ale profesorilor. Primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, a declarat joi, ca administratia locala nu mai are bani sa achite plata drepturilor salariale din luna octombrie, desi inca din lunile aprilie, mai si iunie a trimis repetate adrese catre Ministerul Educatiei si cel al Finantelor pentru alocarea de fonduri, asa cum impune legea.

„Daca nu se face cat mai repede o rectificare bugetara si nu se dau banii, probabil profesorii vor iesi in strada si vor cere ministrilor Ecaterina Andronescu si Gheorghe Pogea sa le plateasca salariile. Sa nu ne batem joc de profesori. Guvernul trebuie sa isi asume raspunderea ca, din luna octombrie, nu mai sunt bani pentru plata cadrelor didactice”, a declarat Ontanu.

Edilul sectorului 2 a aratat ca autoritatea locala a cerut alocarea de la bugetul de stat a 185,90 milioane lei, dar au fost aprobati prin legea bugetului de stat numai 148,29 milioane lei, deci exista un deficit de peste 37 milioane lei. Potrivit primarului Neculai Ontanu, pentru plata salariilor nu se poate apela la bugetul local, pentru ca banii si acolo sunt putini si sunt repartizati pe domeniile de activitate.

„Guvernul are datoria sa asigure aceste fonduri pentru plata profesorilor. Deja exista un deficit pentru salariile din luna septembrie de 7,6 milioane lei, in octombrie de 15 milioane lei si in noiembrie de 15 milioane lei”, a completat Ontanu. La randul sau, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a spus ca, in sectorul 4, necesarul de fonduri pentru plata profesorilor este de 141 milioane lei in tot anul de invatamant 2009 – 2010, iar Primaria a primit de la bugetul de stat numai 97,29 milioane lei.


„In prezent, avem acoperita plata salariilor pentru profesori numai in luna septembrie, iar din octombrie vom fi descoperiti”, a spus Piedone. Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a sustinut inca de saptamana trecuta ca, in sector, inceputul scolii este incert, intrucat Ministerul Finantelor refuza sa plateasca salariile profesorilor. El a cerut atunci presedintelui Traian Basescu demiterea ministrului Gheorghe Pogea, ”care da dovada fie de incompetenta, fie de rea-credinta, fie de amandoua la un loc”.


Totodata, Chiliman a anuntat ca Primaria sectorului 1 a actionat in instanta Executivul, care ar fi trebuit sa aloce primariei 44 de milioane de lei pentru plata salariilor profesorilor pana la sfarsitul anului. Pe de alta parte, el sustine ca celelalte primarii de sector, ”colorate politic similar cu Guvernul”, nu au probleme in asigurarea salariilor profesorilor.