Primarul Braşovului, George Scripcaru, a semnat, joi, introducerea sistemului de învăţământ dual la încă patru unităţi de învăţământ din municipiul reşedinţă începând cu anul şcolar 2017-2018.

Acestea sunt Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu”, Colegiul Tehnic Energetic „Remus Răduleţ”, Colegiul Naţional Economic „Andrei Bârseanu” şi Colegiul Tehnic de Transporturi, precizează un comunicat transmis AGERPRES de Biroul de presă al Primăriei.

„Astăzi am dus acest proiect într-o nouă etapă, aceea de a pregăti absolvenţi pentru domeniile de activitate din Braşov, fie că vorbim de sectorul de producţie industrială, fie că vorbim de sectorul de servicii. Este un proiect de suflet pentru mine, dar şi un proiect necesar pentru dezvoltarea economică a oraşului nostru, pentru că resursa umană bine pregătită profesional creşte atractivitatea unei zone din punct de vedre al investitorilor. În anul 2012, Primăria Braşov, Clubul Economic German, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi câteva firme din această zonă au ales un drum pentru învăţământul braşovean, acela de a pregăti absolvenţi pentru nevoile pieţei muncii din Braşov. Atunci, 130 de elevi au făcut cea mai bună alegere din punct de vedere profesional şi au ales Şcoala Profesională Germană Kronstadt, iar după doi ani, aproape toţi s-au angajat la firmele implicate în proiect”, a declarat edilul, potrivit comunicatului citat.

În anul şcolar 2017-2018, la nivelul municipiului Braşov vor exista 19 clase, cu 520 de elevi şi 39 de firme implicate, în învăţământul dual, la care se adaugă şi specializările de la şcolile profesionale din alte unităţi de învăţământ. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără implicarea firmelor din Braşov, al asociaţiilor profesionale, cum ar fi Clubul Economic German, Asociaţia de Turism Poiana Braşov, Camera de Comerţ Româno-Germană, se mai arată în comunicat.

Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu” va pregăti un număr de 82 de elevi în meseriile de ospătar, bucătar, lucrător hotelier, vânzător în unităţi de alimentaţie publică. Un număr de 13 firme din Braşov şi Poiana Braşov au semnat parteneriatul cu unitatea de învăţământ şi primăria Braşov.

Colegiul Tehnic Energetic „Remus Răduleţ”, va pregăti în două clase un număr de 58 de elevi, în specializările electrician aparate şi echipamente electrice şi energetice, electromecanic utilaje şi instalaţii industriale. Unitatea de învăţământ a semnat un parteneriat cu patru firme din Braşov şi Săcele.

Un număr de 30 de elevi se vor pregăti în specializarea comerciant-vânzător, la Colegiul Naţional Economic „Andrei Bârseanu”, pentru care a fost semnat un partenerial cu patru lanţuri comerciale, iar Colegiul Tehnic de Transporturi va pregăti un număr de 28 de elevi în specializarea mecanic-auto, parteneriat semnat cu trei firme din Braşov.

Şcoala Profesională în sistem dual Kronstad, înfiinţată în anul 2012, va avea un număr de 11 clase a câte 28 de elevi fiecare în specializările operator maşini cu comandă numerică, sudor, sculer matriţer, electromecanic utilaje şi instalaţii industriale, confecţioner articole din piele şi înlocuitori, pentru care au fost semnate parteneriate cu 14 firme din zona Braşovului, potrivit sursei citate. AGERPRES