Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a menţionat că municipalitatea va găsi soluţii pentru a aloca, până la finalul anului 2020, fondurile necesare pentru toate cele patru categorii de burse şcolare, după ce în şedinţa consiliului local de pe 15 decembrie a fost respins proiectul privind plata doar a burselor de ajutor social pentru elevi, fără a fi inclusă şi alocarea burselor de merit, studiu şi performanţă.

Chiţac a spus că în ziua în curs s-a întâlnit cu reprezentanţii elevilor, reiterând promisiunea făcută în şedinţa consiliului local de a fi plătite toate bursele şcolare.

„Dragii mei, Până la finalul anului 2020, vom găsi soluţii bugetare pentru plata tuturor burselor. Este promisiunea pe care am făcut-o reprezentanţilor elevilor în şedinţa  Consiliului Local din 15.12.2020 şi pe care am reiterat-o astăzi, în cadrul întâlnirii pe care am solicitat-o acestora şi la care au răspuns prezent. Nu suspiciunile reprezintă soluţia în a construi, ci dialogul. Nu acuzaţiile ne determină să rezolvăm anumite chestiuni, ci înţelegerea importanţei acestora. Iar în acest caz, aş adăuga eu, şi empatia. Vă reamintesc că sunt profesor şi cea mai mare parte din viaţă mi-am petrecut o printre tinerii studenţi, prin urmare niciodată nu m-aş putea opune acordării burselor pentru elevi”, a scris Chiţac pe pagina sa de Facebook.

El a spus că, în prezent administraţia locală mai are nevoie de 5,3 milioane de lei a plăti integral bursele elevilor pe anul în curs. „Urmează o şedinţă cu cei din conducerea tuturor structurilor Primăriei în care sa stabilim la ce putem renunţa, pentru a acoperi această sumă. Zilele următoare vom convoca din nou consilierii şi vom supune la vot rectificarea bugetară”, a afirmat primarul Constanţei.

Proiectul de hotărâre privind alocarea a 3.746 de burse de ajutor social elevilor din învăţământul preuniversitar, a câte 250 de lei lunar, iniţiat de primarul liberal Vergil Chiţac, a fost respins, marţi, după ce consilierii URS-PLUS şi PSD s-au abţinut sau au votat împotrivă, în contextul în care nu a fost inclusă şi alocarea burselor de merit, studiu şi performanţă. Primarul a spus că acordarea burselor sociale este o urgenţă, ţinând cont că suntem în perioada sărbătorilor de iarnă.

Reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa şi ai Consiliului Judeţean al Elevilor din Constanţa, prezenţi la şedinţa consiliului local, desfăşurată online, au afirmat că administraţia locală încalcă Legea educaţiei prin neacordarea burselor la care au dreptul elevii, exprimându-şi neîncrederea că, dacă va fi votat proiectul privind acordarea doar a burselor de ajutor social, se va mai organiza o şedinţă în care să se aprobe şi alocarea burselor de merit, studiu şi performanţă. AGERPRES

 

Sursa foto: Facebook