Primarul Mihai Chirica a anunţat că la Iaşi elevii vor începe şcoala în scenariul galben, el făcând apel atât la părinţi, cât şi la profesori sau directori, să nu se victimizeze înainte de a găsi soluţii pentru buna desfăşurare a cursurilor.

Primarul Iaşiului a spus că, în conformitate cu situaţia epidemiologică, municipiul va începe anul şcolar în zona galbenă, cea hibrid, în care o parte din elevi vor învăţa în clase în timp ce colegii vor face cursurile online, după care vor schimba sistemul.

Fără a nominaliza, Mihai Chirica a declarat că sunt şcoli care ar prefera să înceapă cursurile în scenariul roşu, adică doar online. „Asta înseamnă că învăţământul trebuie să se desfăşoare cu prezenţă fizică pentru anii terminali, mă refer la clasele a VIII-a şi a XII-a, şi hibrid pentru celelalte clase. Prin urmare, acceptăm acest scenariu galben. Fac apel la toate şcolile, pentru că deja ies din conţinutul legal şi au acceptat alte scenarii, s-au dus spre roşu, motiv pentru care în consiliile de administraţie ale fiecărei şcoli să se ia decizia înţeleaptă şi revenirea la cadrul de legalitate”, a spus Chirica.

Conform acestuia, deşi fondurile puse la dispoziţie de municipalitate pentru începerea anului şcolar sunt consistente, există şcoli care mai solicită fonduri suplimentare pentru achiziţii.

„Avem în momentul de faţă mobilizate peste 12 milioane de lei prin decizia CL Iaşi, care sunt pentru proceduri de achiziţie. Până la această dată prin toate evidenţele pe care le-am parcurs în trezoreria judeţului Iaşi, şcolile din municipiul Iaşi au în conturi sume disponibile de 9,63 milioane de lei. Sunt bani lichizi pe care şcolile îi pot folosi imediat, fără niciun fel de restricţie. Sunt unităţi şcolare unde am găsit 300.000 sau chiar 400.000 de lei, în condiţiile în care acea unitate şcolară mai cerea bani pentru dezinfectanţi, pentru laptopuri, pentru covoraşe, pentru soluţii sau măscuţe. Banii îi aveţi stimaţi profesori. Vă rog frumos să îi folosiţi. Capacitaţi munca contabililor pe care îi aveţi, puneţi-i la treabă, să vă asigure toate resursele”, a spus primarul.

El a afirmat că indiferent dacă este vorba de elevi, părinţi, cadre didactice, directori de instituţii şcolare sau administrative, cu toţii „suntem obligaţi să găsim împreună cele mai eficace soluţii pentru a începe şcoala în condiţii de pandemie”.

„Suntem obligaţi să depăşim criza sanitară în care ne aflăm. Să nu ne plângem de milă şi să nu ne transformăm singuri în victime, pentru că nu este cazul. Toată Europa şi toată lumea trece prin această pandemie. Peste tot există criză, peste tot s-au oferit soluţii. Unele dintre ele s-au potrivit, altele nu s-au potrivit. Dau exemplu unor state care deja au început şcoala: Italia, Franţa, Germania, Austria, Marea Britanie şi alte ţări care s-au adaptat din mers cu alte soluţii decât cele pe care le-am prognozat la începerea cursurilor şcolare, motiv pentru care şi noi trebuie să abordăm acest subiect cu curaj, cu înţelepciune, dar nu trebuie să ne victimizăm înainte de a găsi soluţii”, a declarat primarul Mihai Chirica. AGERPRES