robu-nicolae_mare.jpgCifrele de şcolarizare ale unităţilor preuniversitare din Timişoara vor fi reevaluate de administraţia locală, pentru a reglementa numărul elevilor care învaţă într-o şcoală şi pentru a preveni organizarea de cursuri după amiaza.

„Vrem să schimbăm politica de acordare a cifrelor de şcolarizare pentru că s-a ajuns la situaţia actuală oferindu-se unor şcoli cifre de şcolarizare în disproporţie cu infrastructura pe care o au. Pentru a asigura o calitate a actului educaţional, trebuie să ai o infrastructură corelată cu numărul de elevi. Nu te poţi adapta cu cifra de şcolarizare doar cererii venite dinspre părinţi, ci trebuie să te raportezi şi la capacitatea pe care o ai de a primi acei elevi. Dacă nu vom face această relaţionare, riscăm să scădem calitatea şcolii ce se face în aceste licee foarte căutate şi nu vrem să se întâmple asta”, a declarat vineri primarul Timişoarei, Nicolae Robu, într-o conferinţă de presă.

El a detaliat situaţia, explicând că, deşi la un moment dat s-a înjumătăţit numărul de clase primare în liceele de elită din Timişoara, numărul acestora a crescut, din nou, odată cu finanţarea pe cap de copil. Nicolae Robu a afirmat că există suficientă autonomie pe plan local, la nivelul Inspectoratului Şcolar şi al primăriei, pentru ca împreună să definească reţeaua şcolară şi cifrele de şcolarizare pe diversele domenii de studii, profile, respectiv unităţi şcolare, astfel încât să se asigure această adaptare. „Sigur că finanţarea per capita a determinat unităţile şcolare să aibă cât mai mulţi elevi pentru a avea implicit cât mai mulţi bani. Dar creşterea numărului de elevi nu trebuie să se facă cu ochii închişi, ci ţinând seama de infrastructura disponibilă. Este esenţial”, a precizat Nicolae Robu.

În liceele de elită din Timişoara s-a ajuns la o supraaglomerare de elevi, care sunt obligaţi să facă ore până seara din cauza numărului insuficient de săli de clasă. AGERPRES