robu_nicolae.jpgPrimarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a declarat că aspiranţii la funcţia de directori de şcoală ar trebui să fi urmat anterior cursuri de management educaţional, ceea ce ar înlătura influenţa politicului din sistemul de învăţământ preuniversitar.

„Sper ca ministrul Educaţiei să reuşească să schimbe sistemul actual şi cred că cea mai bună soluţie pentru a ţine politicul departe de şcoală este asigurarea desemnării conducerilor şcolilor din preuniversitar prin alegeri, de către corpul profesoral al şcolii, dar cu condiţia ca aspiranţii la asemenea funcţii de director să fie obligaţi să fi urmat cursuri de management educaţional”, a afirmat Nicolae Robu.
El a remarcat că în învăţământul preuniversitar a pătruns prea mult politicul, prin faptul că s-a operat cu numiri de directori cu titlul interimar, „mai mult decât atât, inclusiv atunci când s-au organizat concursuri, ele au purtat marca politicului”.

Fostul rector al Universităţii Politehnica Timişoara a subliniat că învăţământul superior a fost protejat, în general, de politizare, întrucât „a depins de forţa universităţilor să se protejeze, dar cadrul de care s-a beneficiat a fost unul sănătos”. „S-a putut evita politizarea la nivelul conducerilor din învăţământul superior, prin faptul că s-au desemnat toate funcţiile de conducere şi organismele colective de conducere ale universităţilor, prin alegeri. Oricâte încercări au făcut unele partide să pătrundă în universităţile serioase ale României, (nu au reuşit n.r.) pentru că au dat acolo de colectivităţi academice solide, formate din oameni cu personalitate, care nu au putut fi manipulaţi şi care şi-au exprimat opţiunile prin vot aşa cum au considerat ei, cu raţiunea şi cu conştiinţa lor”, a mai adăugat el. AGERPRES