nutritie_simpozion.jpgDacă prima ediție a fost organizată exclusiv de studenții la Nutriție și Dietetică, cea de-a doua ediție a simpozionului a fost prima organizată de Asociația Dieteticienilor din România, în parteneriat cu compania de comunicare medico-socială Houston NPA, UMF Cluj-Napoca și Asociația Nutriție și Sănătate a Studenților.

Evenimentul științific a avut loc pe 14 și 15 decembrie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. La simpozion au luat parte, tineri dieteticieni, medici, farmaciști, asistenți medicali și de farmacie și studenți la programele de studiu Nutriție și Dietetică din centrele universitare Cluj, Târgu Mureș și Timișoara.

Dintre temele de pe agenda evenimentului menționăm: dietele hipoglucidice în practica medicală, psihologia nutriţională, automedicația, nutriția și bolile cronice, aditivii alimentari, activitatea fizică ca o componentă a stilului de viaţă sănătos, necesitatea consilierii personalizate pentru un stil de viaţă sănătos şi promovarea unor obiceiuri alimentare la copii, pentru a preveni obezitatea.

Principalul obiectiv al simpozionului a fost promovarea profesiei de dietetician, o profesie nouă pentru spațiul românesc. Evenimentul s-a bucurat de susținerea unor lectori cu experiență: conf.dr. Gianina Crișan -decanul Facultății de Farmacie, UMF Cluj, prof.dr. Anca Buzoianu – decanul Facultății de Medicină, UMF Cluj, prof.dr. Marius Bojiță, conf.dr. Lorena Filip, șef lucrări dr. Codruța Maier, prof.dr. Doina Miere. De un real interes au fost și prezentările studenților, care au avut ocazia să primească feedback și să interacționeze cu diferiți profesioniști din domeniul medical.

Înființată în martie 2012, de către prima generație de dieteticieni din România, absolvenți ai UMF Cluj și UMF Târgu Mureș, Asociația Dieteticienilor din România a adus la simpozion doi invitați speciali: Reka Bozo Kegyes (dietetician din Ungaria, asistent administrativ al Federației Europene a Asociațiilor de Dieteticieni) și Elisabet Rothenberg (profesor la Universitatea din Goteborg, Suedia, dietetician specializat în nutriția vârstnicilor). Cei doi oaspeți internaționali au vorbit despre activitatea dieteticianului în UE și despre competențele pe care le capătă dieteticienii în urma studiilor de specialitate.

Dietetica este o ramură a medicinii care studiază igiena și terapeutica alimentară. Dieteticianul este, conform EFAD (European Federation of the Associations of Dietitians), specialistul care deține o diplomă în Nutriție și Dietetică recunoscută de către autoritatea națională, care aplică Științele Nutriției în educarea și alimentația grupurilor de persoane și a indivizilor în stare de sănătate sau boală.

Elisabet Rothenberg, preşedintele Asociaţiei Dieteticienilor din Unităţi Clinice din Suedia, a subliniat importanța din ce în ce mai mare pe care o capătă o dietă echilibrată în redobândirea și menținerea stării de sănătate: „Dieta după sfatul dieteticianului este esenţială în alimentaţie. În România sunt puţini dieteticieni, la ora actuală, dar sunt convinsă că numărul lor va creşte, pentru că rolul lor este major în tratamentul pacienţilor. Specialiştii îşi asumă întotdeauna o responsabilitate în prescrierea unei diete pentru un pacient”.

Momentan, în România, profesia de dietetician se află încă într-o etapă a începuturilor. Abia în 2008 a fost creat un program de studii dedicat acestei discipline în cadrul Facultății de Farmacie din Cluj. Premiera națională a venit ca răspuns la prevalența din ce în ce mai mare a bolilor legate de nutriție și la absența unor specialiști cu instruire teoretică și formală. După cum povestește farm. Rodica Aluaș, consultant științific Houston NPA, „În 2011 a fost prezentată prima promoţie de dieteticieni de la UMF din Cluj-Napoca, absolvenţi ai Facultăţii de Farmacie, secţia „Nutriţie şi Dietetică”. Ei sunt acum masteranzi, tot la UMF, iar masterul are ca temă „Nutriţia şi calitatea vieţii”. Acesta este şi scopul specialiştilor în nutriţie: populaţia să îşi îmbunătăţească semnificativ calitatea vieţii, să crească nivelul de trai şi speranţa în atingerea unei vârste înaintate.”

„Este o profesie nouă, încă nereglementată, de aceea ne luptăm din toate puterile pentru reglementarea ei în cel mai scurt timp. Bolnavii şi, la rîndul lor, oamenii fără probleme de sănătate au nevoie de informaţii specializate, nu de cele neconvenţionale, privind modul în care trebuie să se hrănească pentru a-şi ameliora sau menţine sănătatea. Profesia noastră trebuie să fie promovată, cunoscută şi protejată. Populaţia nu este familiarizată azi cu termenul de dietetician, cu ceea ce ştie el să facă, sau care îi sînt competenţele şi mai ales unde este locul lui firesc ca specialist.” ” a afirmat Brigitta Szekely, președintele Asociației Dieteticienilor din România. „Sperăm că în viitorul apropiat și în România, dieteticianul va putea fi încadrat în echipa multidisciplinară a procesului de îngrijire a pacienților.” a concluzionat Brigitta Szekely.

Cum simpozionul a fost organizat în pragul sărbătorilor de iarnă, de la manifestare nu puteau lipsi colindele tradiționale de Crăciun. Grupul de copii „Izvorul Arieșului” a încântat publicul, aducând în actualitate cântecele străvechi din Țara Moțului.

Următoarea ediție a simpozionului „Nutriția-Medicina Viitorului” va avea loc în Cluj-Napoca, în mai 2013.