sag_campus_scolar.jpgCampusul şcolar de la Sâg, cea mai mare investiţie într-o infrastructură de învăţământ din judeţul Sălaj şi una din primele de acest gen din ţară, realizat printr-o investiţie de circa 5 milioane de euro demarată în 2007 şi finanţată de la bugetul de stat şi din fonduri europene, a fost inaugurat în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, a reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar, ai unităţii de învăţământ şi ai constructorului.

Potrivit precizărilor făcute de primarului comunei Sâg, Florian Bonţe, la festivitatea de inaugurare, realizarea campusului a întâmpinat numeroase dificultăţi, de la stoparea finanţării iniţiale din fonduri guvernamentale, un proces cu constructorul, până la depunerea unui nou proiect pentru finanţare europeană respins iniţial şi finalizat în cele din urmă în vara acestui an.

„În 2007 s-a iniţiat un program guvernamental prin care s-a dorit să se construiască în fiecare judeţ patru campusuri şcolare. Noi am fost, alături de municipiul Zalău, de oraşul Jibou şi de comuna Hida, beneficiarii unui proiect de asemenea anvergură. Am demarat proiectul în 2007, s-a cumpărat terenul, am făcut proiectarea, am făcut licitaţia, am selectat antreprenorul. Am avut alocat un milion de lei de către guvern, după care s-a stopat finanţarea din lipsă de fonduri. Constructorul a continuat, pentru că aveam contractul semnat pentru implementarea proiectului în doi ani. Am rămas cu datorii la constructor, aveam un proces în instanţă, nu ştiam dacă vom mai fi finanţaţi. Au circulat tot felul de variante. Din 2008 şi până în 2012 am reuşit şi am achitat acea datorie, de circa 1,3 milioane de lei faţă de constructor”, a precizat primarul, într-un scurt istoric al investiţiei.

Ulterior, printr-o decizie a Comisie Europene din decembrie 2013, s-au realocat bani prin Programul Operaţional Regional, Infrastructură Educaţională, situaţie în care administraţia locală a depus o cerere de finanţare pentru finalizarea campusului cu fonduri europene. După o primă respingere a proiectului la conformitatea administrativă, acesta a fost acceptat şi s-a semnat un nou contractul în 30 ianuarie 2015, o zi mai târziu fiind dat ordinul de începere a lucrărilor, finalizare în luna iunie.

Cu o structură impresionantă, campusul şcolar din Sâg se compune din şase clădiri, în cea care are rolul de şcoală existând 10 săli de clasă şi patru laboratoare: informatică, limbi străine, fizică-chimie şi biologie. O altă clădire adăposteşte patru ateliere, cu specific de laborator tehnologic. Într-o a treia clădire se află cantina, cu un club la etaj. La masă se pot servi, într-o serie, o sută de porţii. În două clădiri separate se află 10 garsoniere pentru profesorii care predau în campus, alături de 24 de camere cu câte patru spaţii de cazare în sistem internat pentru elevi. Campusul are şi o sală de sport de dimensiune olimpică şi o centrală cu patru cazane pe lemne. Valoarea totală a proiectului a fost de 24 de milioane de lei, echivalentul a 5 milioane de euro.

Primarul Florian Bonţe a precizat că beneficiarii campusului vor fi cei 500 de elevi din comună, dar că aici vor putea învăţa şi copii din alte zone ale judeţului. În domeniul specializărilor ce pot fi urmate la unitatea de învăţământ din Sâg, în prezent există clase pentru tâmplari şi domeniul mecanic, dar pentru viitor se intenţionează a se organiza cursuri şi pentru alte meserii, precum cele din domeniul alimentaţiei publice, turism sau agricultură.

Deşi partea de infrastructură este finalizată, mai rămâne de rezolvat partea de personal care va deservi campusul, necesarul fiind de 22 de posturi, pentru care s-a făcut deja cerere la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj.

Inspectorul şcolar pentru management instituţional Laura Crişan a precizat că solicitarea pentru angajarea de personal suplimentar va fi analizată în perioada imediat următoare. Reprezentanta ISJ Sălaj a anunţat totodată că unitatea de învăţământ din Sâg a fost admisă în programul naţional pilot pentru acordarea unei mese calde elevilor. AGERPRES