Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” s-a implicat foarte mult în crearea Institutului Regional de Oncologie Iaşi şi „dorinţa este să devină un centru de excelenţă”, a declarat sâmbătă rectorul Universităţii, prof.dr.Vasile Astărăstoae.

Una dintre investiţiile universităţii din acest an va fi un ciclotron care va produce izotropi pentru PET-CT, în aşa fel încât costurile să scadă la jumătate, de la 1.400 euro la 700 de euro. O a doua susţinere pe care o are în vedere universitatea este crearea unui Centru de Onco-genetică. „Este primul centru din România de acest fel şi cred că şi din estul Europei”, a precizat prof.dr.Vasile Astărăstoae.

El funcţionează de la 1 martie 2013 şi pentru început universitatea va suporta costurile, care sunt destul de mari, respectiv 15.000 euro pentru o singură persoană investigată. În cadrul centrului se va identifica riscul genetic iar pentru persoanele care prezintă acest risc, se vor face investigaţii suplimentare de genetică moleculară. În cazul în care analiza de genetică moleculară indică un risc crescut, persoana respectivă este monitorizată şi la primele semne de boală se intervine.

”Noi avem expertiza şi asistenţa tehnică a unui centru de onco-genetică din Franţa, unde există şase astfel de centre care au făcut posibilă depistarea a 20% din persoanele ce ar fi dezvoltat boala, înregistrându-se economii de circa 15 procente din toate fondurile alocate oncologiei. Pentru început se vor testa 150 de persoane”, a explicat prof.dr. Astărăstoae. În opinia rectorului, o universitate trebuie să se implice social.

În urma evaluării făcute de Asociaţia Europeană a Universităţilor, instituţia de învăţământ medical din Iaşi a fost desemnată lider naţional în ceea ce priveşte învăţământul superior medical, a spus rectorul. AGERPRES