ardelean_aurel_.jpgPrimul centru din tara de cercetare si tratament pentru boala Alzheimer va fi dat in folosinta in prima decada a lunii martie, in comuna aradeana Socodor, cercetatorii fiind pregatiti in strainatate, a anuntat Aurel Ardelean, rectorul Universitatii de Vest „Vasile Goldis”.

Centrul de la Socodor apartine Universitatii de Vest Vasile Goldis, care a investit peste 5 milioane de euro, si va cuprinde 20 de camere cu doua paturi pentru bolnavi, baze de tratamente si agrement.

„Boala Alzheimer are in Statele Unite o proportie de 18 la suta, iar in Romania de 11-12%. Este o boala care, din cauza stresului si a vietii din ce in ce mai agitate, incepe sa se contureze drept una dintre «bolile viitorului». Pe langa faptul ca vom face tratament bolnavilor prin SC Terapeutica din Chisineu Cris, care este un spital privat cu rezultate deosebite, vom avea si un centru de cercetari al Universitatii, care va functiona cu sprijnul institutului national de cercetare Victor Babes din Bucuresti, cu care avem deja un contract de colaborare, dar si cu institutii din Ungaria si Canada. Impreuna vom analiza cauzele care determina aparitia si evolutia acestei boli”, a declarat Aurel Ardelean.

Acesta a precizat ca tratamentul bolii Alzheimer este foarte costisitor. „Noi ne vom axa cu cercetarile in trei directii. In primul rand asupra beta amiloidului, care este o componenta a unei proteine care determina aparitia asa numitelor placi senile la capatului neuronului. In al doilea rand, aceste placi senile pot sa apara si la nivelul intregii scoarte cerebrale si realizeaza o intrerupere a conexiunilor care exista la nivelul scoartei cerebrale. In al treilea rand, este un fenomen care determina o degenerescenta neurofibrilara, la nivelul neuronilor care realizeaza conexiuni in cadrul sistemului nervos. Aceste structuri intrerup relatiile dintre neuroni – legaturi colin ergice, si neuronii se degenereaza”, a adaugat rectorul.

Ardelean a precizat ca nu exista un astfel de centru de sanatate nici in Arad si nici in Romania. „Speram sa aducem o noutate in tratamentul acestei boli pe plan national si european”, a sustinut rectorul Universitatii de Vest „Vasile Goldis“. Centrul de la Socodor va fi dotat si cu doua ambulante, iar personalul de cercetare, dar si cel de ingrijire, va fi pregatit in strainatate.