Academia de Leadership și Management Școlar, un program pilot de leadership adresat directorilor de școală care își propune să crească nivelul calității educației în România, a început cursurile cu primii 40 de  cursanți. Inițial, prima serie fusese gândită pentru un număr de 30 de beneficiari, însă datorită cererii mari – 500 de aplicanți – numărul acestora a fost suplimentat.

Selecția cursanților a fost făcută de o echipă de directori de HR, traineri, mentori și specialiști în educație, pe baza unor criterii precum interesul  directorilor de a proiecta și demara inițiative în cadrul școlilor, dar și abilitățile lor de leadership.

„Programul pornește de la câțiva indicatori cheie, precum analfabetismul funcțional, abandonul școlar, rezultatele PISA și promovabilitatea la bacalaureat. 1 din 10 elevi din clasa pregătitoare prezintă risc de abandon școlar, iar 42% dintre elevii de 15 ani sunt analfabeți funcțional, conform unui studiu realizat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale. Prin acest program ne propunem să reducem analfabetismul și abandonul școlar, iar pe termen lung ne dorim să plasăm România în topul 10 al sistemelor educaționale. Totodată, ne dorim o schimbare de mentalitate și pentru aceasta vom lucra la nivel de model de leadership, de structură și de management”, spune inițiatorul Asociației pentru Valori în Educație, Radu Manolescu.

Timp de un an, cei 40 de directori de școli vor lucra cu specialiști internaționali în educație, lideri din sectorul privat și directori de școli din alte țări pentru a dezvolta proiecte educaționale în școlile pe care le conduc. Aceștia vor beneficia de 720 de ore de mentoring, 530 de ore de training cu specialiști din străinătate și sesiuni 1 la 1 cu manageri de succes.

Academia de Leadership și Management Școlar este realizată în colaborare cu experți internaționali în educație din SUA (Edwards Educational Services), iar de curând s-a alăturat un nou partener, Education Changemakers, din Australia.

Education Changemakers este cea mai inovatoare companie având cele mai renumite programe de leadership pentru directori de școli și profesori din întreaga lume. Organizația colaborează cu Ken Robinson, expert în educație în cadrul Microsoft International Education Division și BETT UK. Peste 1.000 de directori de școli și aproximativ 105.000 profesori au trecut până acum prin programele Education Changemakers. „Considerăm că cea mai bună soluție pentru educație vine, de cele mai multe ori, din partea profesorilor și a directorilor de școli, cu condiția să aibă susținerea potrivită. Soluțiile la provocările educației regăsite în fiecare context pot și ar trebui implementate de directorii de școli”, a spus David Faulkner, CEO al Education Changemaker, care a petrecut weekendul lucrând cu cei 40 de lideri de școli din România.

Programul se ridică la o valoare de aproximativ 300.000 euro. În proiect sunt implicate peste 30 de companii. Lidl, sponsorul principal al Academiei de Leadership și Management Școlar, a contribuit cu 100.000 de euro la strângerea fondurilor necesare.