Universitatea ”Transilvania” din Braşov oferă în premieră, în România, începând cu anul universitar 2018-2019, un program de masterat pentru pregătirea specialiştilor în domeniul securităţii cibernetice.
Programul, cu predare în limba engleză, este denumit Cyber Security, are durata de doi ani (patru semestre), forma de învăţământ cu frecvenţă şi se va desfăşura în cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, informează într-un comunicat Universitatea ”Transilvania”.
”Programul pregăteşte specialişti de securitate cibernetică, el apărând ca o necesitate pe piaţa muncii. La nivel naţional există o cerere mare de specialişti pentru securitatea datelor, mai ales în contextul în care, începând cu 25 mai 2018, în România, ca de altfel în toate statele membre UE, se aplică efectiv Regulamentul european general privind protecţia datelor (GDPR-General Data Protection Regulation). Curricula este dezvoltată în acord cu recomandările Centrului Naţional Cyberint şi ale partenerilor din mediul economic ce oferă servicii de securitate cibernetică, Bitdifender, CISCO, FireEye şi Microsoft”, potrivit documentului citat.
Pentru susţinerea procesului didactic, pe lângă resursele informatice existente în Institutul de Cercetare şi Dezvoltare al Universităţii ”Transilvania”, au fost făcute şi alte investiţii importante, astfel încât baza didactică să asigure pregătirea la un înalt nivel al celor care vor urma cursurile la acest program de studii. În procesul didactic, pe lângă cadrele didactice proprii, care deţin certificări în domeniul securităţii datelor, vor fi implicaţi şi specialişti din companii din România şi din străinătate.
Pregătirea specialiştilor în securitate cibernetică va fi bazată pe prezentarea conceptelor de securitate cibernetică, infrastructuri critice, securitate informaţională şi pe dobândirea de abilităţi practice în ceea ce priveşte determinarea ameninţărilor, riscurilor şi vulnerabilităţilor de securitate cibernetică şi de gestionare rapidă şi eficientă a sistemelor în cazul unor incidente de securitate, precizează sursa citată.
Pentru anul universitar 2018-2019 vor fi scoase la concurs 25 de locuri (15 locuri fără taxă şi 10 locuri cu taxă). Perioada de înscriere este 5-8 septembrie 2018, iar selecţia se va face pe baza unui interviu şi a mediei de la examenul de licenţă. AGERPRES