Universitatea de Vest din Timișoara, angajată într-un demers de integrare în cadrul celor mai avansate tendințe ale învățământului superior european, propune programe și domenii de studii și de cercetare aflate în avangarda educației universitare europene. Un astfel de domeniu al inovării, spre care UVT își concentrează resursele și proiectele, este și cel al tehnologiei Blockchain, „tehnologia încrederii”, una din tehnologiile fundamentale ale celei de-a patra revoluții industriale, cea care va schimba web-ul dintr-un mediu al informației într-unul al valorii.

În această săptămână începe la UVT derularea programului postuniversitar „Antreprenoriat în Blockchain”, care va avea o durată de 3 luni, cu o participare de înaltă ținută și specializare de nișă, atât a cadrelor didactice din UVT, cât și a mentorilor invitați.

Despre inițierea acestui program inovator, Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, subliniază: „UVT s-a înscris de mai mulți ani în curentul universităților europene care explorează noile tendințe și tehnologiile viitorului. Și pentru domeniul Blockchain, am reușit să formăm la Facultatea de Matematică și Informatică un nucleu de experți, care, alături de mentorii externi invitați, setează o nouă direcție de studiu și cercetare, prin care UVT devine o universitate în care se dezvoltă discipline noi, un adevărat trendsetter în educația universitară românească. Faptul că tehnologia Blockchain este atât de importantă și pentru Comisia Europeană, dar și pentru instituțiile guvernamentale românești, ne-a stimulat să deschidem acest nou program de studii. Absolvenții noului program vor avea oportunități multiple de aplicare a expertizei în tehnologia Blockchain, pentru că apar tot mai multe domenii în care această deschidere inovatoare este utilizată. Unul dintre exemplele recente, este cel al implementării tehnologiei Blockchain de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), pe baza Hotărârii Autorității Electorale Permanente (AEP), ca soluție complementară ce poate garanta integritatea și poate consolida transparența și trasabilitatea procesului electoral, indicând nivelul deosebit de înalt al utilității acestui proiect inovativ.”

Este de remarcat faptul că Blockchain-ul este în topul celor mai căutate specializări la nivel internațional, alături de Cloud Computing, Inteligență Artificială, Big Data, Machine Learning, Robotică. Este una dintre evoluțiile obiective observate în dinamica pieței muncii, care au și determinat adoptarea Rezoluției Parlamentului European, din 3 octombrie 2018, care încurajează statele membre să adapteze planurile de învățământ universitar pentru a include studiul tehnologiilor emergente, precum Blockchain.

În linia acestor trenduri și priorități, Universitatea de Vest din Timișoara demarează programul de studii postuniversitare „Antreprenoriat în Blockchain”, primul program postuniversitar în acest domeniu din țară, un program gestionat de către Facultatea de Matematică și Informatică din UVT. Aici se află un grup de cercetare interdisciplinară în Blockchain, care este coordonat de Prof.dr. Viorel Negru (UVT) și Lect.dr. Ciprian Pungilă (UVT).

Programul „Antreprenoriat în Blockchain” se derulează online, pe parcursul a trei luni şi are 23 de participanți în cadrul acestui prim modul, din mai multe zone ale țării, aceștia fiind antreprenori și specialiști din domenii diverse, experți din domeniile financiar, bancar, juridic, jurnalism, programatori, studenți de la programele de studii universitare de masterat și doctorat.

Certificatul de atestare a competențelor profesionale, de care vor beneficia absolvenții acestui program postuniversitar, va fi înregistrat și pe Blockchain. De asemenea, un absolvent al programului va fi angajat la inovatoarea firmă timișoreană Restart Energy, care aplică Blockchain în domeniul energetic.