quartz_control_acces.jpgPrimul sistemul computerizat de acces în şcolile timişene pe bază de cartelă va fi funcţional la Colegiul Naţional „C.D. Loga” din Timişoara începând cu luna februarie şi a costat 1.000 de lei.

Oficialii şcolari sunt convinşi că în acest mod vor putea preveni mai eficient absenteismul şcolar în rândul elevilor, dar tot pe bază de cartelă vor putea intra sau ieşi din instituţie şi cadrele didactice. În primul semestru din prezentul an şcolar, în judeţ s-au înregistrat 1,267 milioane de absenţe, echivalentul a aproape 145 de ani. La acestea se pot adăuga alte mii de absenţe netrecute în catalog.

„Profesorii au început să pună absenţele în urma controalelor făcute de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, iar urmărind situaţia de la lună la lună, am observat că numărul lor a început să scadă”, a afirmat miercuri prof. Marin Popescu, şeful Inspectoratului Şcolar.

Pe de altă parte, Popescu se declară nemulţumit de faptul că directorii multor unităţi şcolare nu au fost capabile să monitorizeze corect absenţele elevilor, respectiv, să introducă sistemul computerizat de intrare şi ieşire din şcoli. ‘Din păcate, toţi directorii aşteaptă să le dea Inspectoratul Şcolar firma (…), dar ei sunt cei care trebuie să se implice’, a spus Marin Popescu.

Cartele pe care le primesc elevii şi profesorii de la Colegiul C. D. Loga din Timişoara sunt personalizate. „Sistemul este destul de performant, în sensul că permite de la o distanţă de 20 de cm trecerea cartelei prin faţa aparatului. Din fericire, nu suntem o şcoală care să-şi pună probleme legate de absenteism, dar trebuie să fim realişti, avem şi noi elevi care absentează. Eu cred în eficienţa acestei măsuri, ca reducere a absenteismului”, a spus directorul liceului, prof. Milin Tihomir. AGERPRES