In ultima perioada, la fiecare universate din tara cateva sute de studenti au fost fortati sa renunte la studii. In acest moment, taxa de scolarizare porneste de la 500 de euro pe an si poate ajunge pana la o mie, si poate fi achitata in trei rate. Chiar si asa, tinerii spun ca nu se mai descurca nu mai fac fata cheltuielilor.

In acelasi timp, decanii spun ca fara banii elevilor nu mai au din ce sa plateasca lefurile profesorilor. Asa ca nu vor face niciun fel de concesie.

La Universitatea particulara Romano-Americana din Bucuresti invata zece mii de studenti din toata tara. Fiecare plateste, anual, o taxa de 500 de euro. La inceputul lunii studentii ar fi trebuit sa achite prima transa de 200 de euro. Au fost pasuiti pana pe 15, insa tot nu au adus banii, asa ca unii dintre ei au fost dati afara.

Si multi studenti de la Targu Mures risca sa ramana cu scoala neterminata. Cei care au reusit sa se imprumute de la cunoscuti au dat fuga la casierie sa-si pastreze locul. Foarte multe rate s-au platit cu intarziere.

Cei care reusesc sa faca rost de bani se pot intoarce totusi in bancile facultatii. Cu o conditie – sa plateasca ratele la zi plus o taxa suplimentara.