elevi4.jpgZece unităţi de învăţământ din Zalău nu beneficiază încă de încălzire, chiar dacă temperaturile au scăzut puternic în ultimele zile, datorită unor întârzieri apărute la instalarea centralelor pe gaz, ce înlocuiesc vechiul sistem de încălzire centralizat la care s-a renunţat în acest an. Potrivit unei informări făcute luni, în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local, de primarul Radu Căpîlnaşiu, în cazul a cinci şcoli gimnaziale şi cinci licee lucrările pentru instalarea centralelor pe gaz nu au fost încă finalizate, situaţia cea mai grav fiind a Liceului Tehnologic „Voievod Gelu”, unde contractul de lucrări a fost semnat doar în urmă cu o săptămână.

Primarul a adăugat că pentru patru şcoli gimnaziale se speră ca încălzirea să fie funcţională în cursul acestei săptămâni, iar la cea de-a cincea de săptămâna viitoare. Pentru două din cele patru licee fără încălzire lucrările se vor finaliza în prima şi a două săptămână din noiembrie, iar pentru alte două în perioada imediat următoare. „Toate grădiniţele sunt funcţionale şi se furnizează căldură”, a adăugat, pe de altă parte, primarul Zalăului.

Necesitatea instalării de centrale alimentate cu gaz a apărut după ce în primăvară Consiliul Local a decis renunţarea la serviciile furnizorului de agent termic Uzina Electrică, la care erau conectate majoritatea şcolilor şi unele instituţii publice din Zalău.

Valoarea totală a investiţiei pentru cele 51 de centrale ce vor fi montate în şcoli şi celelalte instituţii subordonate primăriei este de 1,1 milioane de euro, urmând a fi amortizată într-un an, datorită costurilor mai mici de funcţionare şi întreţinere, comparativ cu încălzirea realizată până anul trecut în sistem centralizat. AGERPRES