Datele statistice aflate în posesia conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău relevă că noul an şcolar ar putea începe cu mari probleme, unele fiind legate de nefinalizarea reparaţiile la clădirile unor unităţi de învăţământ ori de neacordarea autorizaţiile sanitare, altele de lipsa cadrele didactice specializate în mai multe unităţi şcolare, iar altele de întârzieri în recepţia de rechizite, care nu vor ajunge la timp pe băncile elevilor.

Potrivit sintezei la zi a IŞJ Bacău, în momentul de faţă, 257 de şcoli nu au încă autorizaţie sanitară de funcţionare fie pentru că nu au apă curentă, fie că nu dispun de canalizare sau pentru că mobilierul este inadecvat. De asemenea, 62 de şcoli au fost închise ori comasate, deoarece nu au avut suficient de mulţi elevi.

„Cele mai multe şcoli desfiinţate sunt în localităţile în care numărul de elevi a fost de sub zece pe clasă”, a explicat, vineri, pentru AGERPRES, adjunctul şefului IŞJ Bacău, Nicu Harasemciuc. O altă problemă este aceea că 744 de posturi didactice nu sunt ocupate. În sistemul de învăţământ din judeţul Bacău există un total de 8.200 de posturi, dintre care aproape 2.000 sunt ocupate de suplinitori. În urma reducerilor salariale, cadrele didactice nu se mai înghesuie la catedră, astfel, încât, multe posturi nu sunt acoperite, mai ales în mediul rural, unde salariile sunt mici, iar profesorii sunt nevoiţi să facă naveta pe care şi-o plătesc din buzunarul propriu.


„Până în acest an, mişcarea cadrelor didactice se încheia pe 11 septembrie şi de aceea nu era timp să se facă orarele şcolare. Acum, pe 30 august, se finalizează această activitate şi, ca urmare, avem încă 744 de posturi vacante. Anul acesta încercăm să evităm suplinitorii necalificaţi. Anul trecut am avut, chiar, un cadru didactic care avea studii doar opt clase”, spune adjunctul IŞJ Bacău. În ceea ce priveşte reparaţiile şi dotarea unităţilor de învăţământ, există riscul ca în patru şcoli activitatea să nu poată fi reluată pe 15 septembrie. Şcoala din Caraclău este în reparaţii capitale, iar termenul de finalizare este incert din cauza lipsei finanţării, iar la şcoala din Bogdăneşti lucrările ar putea fi terminate la finalul lunii septembrie.

„La Ciunget elevii nu pot ajunge din cauza podului rupt la inundaţii, iar şcoala din Palanca are acoperişul afectat de ploi în proporţie de 38%”, a mai explicat Nicu Harasemciuc. Acestora li se adaugă 257 de şcoli care nu au autorizaţie sanitară. ‘Unele dintre ele au clase, având câte 30 de elevi, amenajate în cămine ce au camere foarte mici, altele nu au apă curentă şi canalizare ori au mobilier foarte vechi, deteriorat putând răni sau îmbolnăvi pe elevi, iar altele, pur şi simplu, nu au solicitat autorizaţia sanitară’, afirmă Marin Buştiuc, director adjunct al Direcţiei pentru sănătate publică Bacău întro declaraţie făcută pentru Agerpres.


„Aproximativ 15 la sută dintre şcoli nu vor putea obţine în mod cert, în acest an, autorizaţia, dar se va întâmpla, ca în fiecare an, şi şcolile vor funcţiona pe răspunderea directorilor”, apreciază, însă, inspectorii sanitari băcăuani.
Inspectorul general adjunct Harasemciuc susţine că soluţiile trebuie găsite ‘împreună cu primăriile şi comunităţile locale, deoarece IŞJ a luat toate măsurile care ţin de instituţie’. El a ţinut, însă, să mai precizeze că numărul unităţilor şcolare fără autorizaţie este în scădere, de la 600 în 2009, la 257 anul acesta. În Bacău mai sunt şi 25 de şcoli cu autorizaţiile retrase temporar pentru că nu au dus la îndeplinire planul de măsuri stabilit de inspectorii sanitari. Anul acesta, fondul pentru manuale a fost dublu faţă de cel de anul trecut. S-au alocat 564.800 de lei din care s-au cumpărat 146.248 manuale, în 2009 fiind alocată suma de 357.000 de lei, din care s-au achiziţionat 92.000 de manuale.

Cu toate acestea nu toţi elevii vor avea cărţi noi, ci, în mod obligatoriu, doar cei din clasa I. Până vineri sosiseră la şcolile băcăuane 70 la sută din manualele comandate, 40 la sută fiind,deja distribuite şcolilor. Rechizitele, însă, vor ajunge la elevi în luna octombrie, fondul alocat ele fiind de 94.447 de lei, deoarece nu s-a făcut încă licitaţia pentru achiziţii. De ele vor beneficia doar 36.655 de elevi proveniţi din familii cu venituri foarte mici. Alte probleme legate de începerea anului şcolar le reprezintă atât nerepartizarea a 600 de absolvenţi de clasa a opta la licee, cât şi faptul că peste 400 de copii nu pot fi primiţi în grădiniţe din cauza lipsei de locuri.

Prefectul judeţului Bacău, Neculie Olaru, a declarat, pentru AGERPRES, că este ‘foarte nemulţumit’ de pregătirile pentru deschiderea noului an şcolar. El a cerut conducerii Inspectoratului Şcolar judeţean un raport detaliat despre acţiunile desfăşurate şi cele ce urmează a fi întreprinse de urgenţă, precum şi punerea la punct a planurilor de pază şi de prevenire a incendiilor în unităţile şcolare.


Numai că o problemele inspectoratului şcolar din Bacău sunt agravate şi de faptul că liderii organizaţiei judeţene a PDL au decis, săptămâna trecută, retragerea sprijinului politic pentru inspectorul general al IŞJ Bacău, profesorul Adrian Fuioagă şi pentru cei doi adjuncţi ai săi. De altfel, vineri, atât Fuioagă, cât şi Delia Pintilie se aflau în concediu, singurul aflat în activitate fiind adjunctul Nicu Harasemciuc, care a afirmat că nu va demisiona. AGERPRES