ciocan judecator.jpgProcesul dintre Universitatea „Spiru Haret” si Guvernul Romaniei va incepe pe data de 6 august, la Curtea de Apel Bucuresti, potrivit magistratilor Sectiei de contencios administrativ.
Conducerea Universitatii „Spiru Haret” a cerut, in instanta, suspendarea executarii hotararii de Guvern 749/2009 prin care institutia nu a fost inclusa pe lista unitatilor de invatamant superior ce pot organiza admitere.

Senatul Universitatii „Spiru Haret” a acuzat Guvernul, pe 13 iulie, ca „a exclus, fara temei legal”, universitatea din Hotararea de Guvern nr. 749 din 24 iunie 2009 pentru aprobarea Nomenclatorului domeniilor, a structurilor institutiilor de invatamant superior si a specializarilor universitare de licenta acreditate sau autorizate organizate de acestea. Potrivit reprezentantilor universitatii, Guvernul, „in mod nelegal, a eliminat Universitatea „Spiru Haret” din cuprinsul Hotararii de Guvern nr. 7491/2009, incalcand principiul constitutional al autonomiei universitare, dreptul fundamental al oricarei persoane la garantarea proprietatii private, drepturile legitime obtinute in urma acreditarii si infiintarii, prin Legea nr. 4431/2002, ca institutie de invatamant superior, persoana juridica de drept privat, creandu-i grave prejudicii academice si de imagine”.

Universitatea „Spiru Haret” a hotarat sesizarea Guvernului pentru indeplinirea procedurii prealabile, precum si a instantei judecatoresti competente, in vederea includerii universitatii in Anexa nr. 3 a Hotararii de Guvern nr. 749/2009. Totodata, conducerea Universitatii „Spiru Haret” sustine ca a solicitat evaluarea externa a calitatii de catre o agentie internationala, inscrisa in registrul european al agentiilor de asigurare a calitatii in invatamantul superior, fiind inclusa in programul acesteia, pentru anul de invatamant 2009 – 2010. Saptamana trecuta, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, declara, potrivit unui ziar central, ca anul acesta Universitatea „Spiru Haret” a cerut MECI eliberarea a 56.000 de diplome. Potrivit aceluiasi cotidian central, Ecaterina Andronescu ia in calcul chiar desfiintarea universitatii, daca aceasta nu-si solutioneaza problemele.