Este un fapt recunoscut că tindem să asociem diferite tipuri de alimente sau obiceiuri de consum cu diferite emoții. De exemplu, asociem starea de bine cu dulciurile sau cu alimentele nesănătoase, așa numita categorie de ”comfort food”. Treptat, ajungem să constatăm că tristețea, frica, sentimentul de abandon, frustrarea etc. sunt reduse prin apelul la mâncare sau diferite alte mijloace de refulare, care ne ajută să ne eliberăm de afectele intense neplăcute, pentru a obține o stare de plăcere sau relaxare pe care nu o putem realiza altfel atât de rapid sau de ușor.

“În perioadele mai solicitante, factorii declanșatori ai nevoii de recompensare responsabili de un anumit viciu tind să provoace persoana mai puternic. Atenția acordată satisfacerii nevoilor emoţionale (de exemplu, cele de afecţiune, validare, apreciere etc.) şi respectarea unui nivel optim de solicitare psihică pot fi de mare folos. De asemenea, meditația, activitățile plăcute precum hobby-urile diverse sau ținerea unui jurnal, menite să ne ajute la menținerea stării de bine și a echilibrului psihic, pot fi, de asemenea, de mare ajutor”, arată Prof. univ. dr. Maria Nicoleta Turliuc de la Facultatea de Psihologie și Științe ale EducațieiUniversitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Fumatul, alcoolul și dulciurile – cele mai populare plăceri vinovate

Potrivit acesteia, cele mai populare vicii, mai frecvent întâlnite în populația generală, sunt fumatul, consumul de alcool și de zahăr. Cosumul acestora poate conduce la adicție, constând în lipsa controlului comportamental și în dorința de recompensare. Majoritatea indivizilor care au o adicție nu își propun să se angajeze în comportamentul nesănătos, însă nu reușesc să fie abstinenți.

“Consumul substanțelor adictive este generator de plăcere, stimulând producerea la nivelul creierului a unor neurotransmițători responsabili de sporirea stării de bine (de ex., endorfinele și serotonina). Continuarea consumului conduce la dependență. Ea rezultă din adaptarea la prezența substanței în organism, persoana simțind că nu mai poate funcționa normal fizic și psihic în lipsa ei. Starea de dependență are efecte dăunătoare pe plan fizic, social și/sau emoțional. Totuși, nu toți oamenii care folosesc substanțe potențial adictive dezvoltă o adicție, iar unii consumatori încetează consumul acestor substanțe înainte de a deveni dependenți”, afirmă reputata specialistă de la UIAC Iași.

Soluția înlocuirii unei dependențe mai nesănătoase cu alta mai puțin nocivă

Prof. univ. dr. Maria Nicoleta Turliuc explică faptul că nu renunțăm ușor la ceea ce ne recompenseză și produce plăcere. De aceea, recăderile apar frecvent la foștii  dependenți. Soluția poate fi aceea a înlocuirii unei dependențe mai nesăsătoase cu alta mai puțin nocivă: “De exemplu, mâncatul emoțional de carbohidrați poate fi înlocuit cu o porție de fructe și semințe. La fel, fumatul poate fi înlocuit cu utilizarea produselor de tutun încălzit: acestea furnizează nicotină, dar nu și substanțele chimice nocive rezultate din arderea tutunului. Studii recente indică o reducere semnificativă a numărului de țigarete fumate zilnic la consumatorii produselor de tutun încălzit, iar când fumătorii trec complet la produse care încălzesc tutunul, reducerea expunerii la anumite substanțe nocive este similară cu efectul renunțării complet la fumat”, argumentează Prof. univ. dr. Maria Nicoleta Turliuc.

În accepțiunea sa, persoanele cu un bun echilibru interior au sentimentul securităţii pesonale, fiind capabile de autoreglare şi autorealizare, de integrare şi eficienţă socială. “Pentru a-și menține starea de echilibru, oamenii ar trebui să-şi rezolve problemele atunci când apar, să nu le evite sau amâne, să fie sau să devină mai flexibili, să suporte frustrările fără reacţii agresive, să îşi cunoască limitele, pe care să încerce să le depăşească, să rămână implicați în relaţiile lor de familie și de prietenie funcționale, să savureze munca, odihna şi, în general, să ştie să se bucure de viaţă”, conchide Prof. univ. dr. Maria Nicoleta Turliuc.