“Atunci când se iau astfel de decizii imperative pentru cei care trebuie să le pună în practică sunt mari probleme”, spune Prof. univ. dr. Radu Răducan, Rectorul Universității Tibiscus din Timișoara, referindu-se la momentul instituirii obligativității revenirii la cursurile în format fizic, după doi ani de pandemie.

“Știam care va fi reacția studenților, masteranzilor și chiar a cadrelor didactice pentru că rezistența la schimbări de azi pe mâine este maximă. Singura soluție a fost să discut cu grupuri de 4-6 persoane, inițial principalii mei colaboratori, apoi celelalte cadre didactice, studenți și masteranzi și să găsim o soluție de tranziție acceptabilă de către toți fără a crea o mare problemă socială într-o perioadă de criză acută a posibilităților financiare individuale. Sper că am găsit cea mai bună soluție, în final acceptată de majoritate”, a declarat Prof. univ. dr. Radu Răducan într-un interviu acordat platformei EduManager.ro.

Acesta menționează că nu sunt probleme speciale referitoare la disponibilitatea cadrelor didactice ale Universității pentru revenirea la predarea exclusiv „față în față”, dar că – pentru noile aplicații – apar modificări esențiale în desfășurarea lor, “care presupun un consum suplimentar de timp, uneori bani și sigur inteligență”.

Cea mai mare problemă cu care s-au confruntat studenții Universității Tibiscus, mai ales pentru cei din alte localități, în momentul renunțării la sistemul hibrid, a fost cea a asigurării cazării. “Am decis să începem cursurile ‘face to face’ de pe 2 mai și orele de aplicații care presupun prezență fizică din 4 aprilie. Decanii și colectivele facultăților au decis care erau aceste aplicații. În ultimele două săptămâni ale semestrului se vor organiza activități de recuperare la care să participe cei care nu au fost prezenți”, arată rectorul Universității Tibiscus.

“Adoptarea unui sistem de predare hibrid, care să îmbine cursurile și activitățile offline cu cele online, este singura șansă performantă de a avea studenți din comunitățile de români plecați peste hotare sau în alte localități. Trebuie stabilite norme din partea ARACIS și acceptat inițial fără taxă un astfel de program pe fiecare domeniu de activitate. Aceste norme trebuie să permită, cu eforturi financiare minime din partea universităților, posibilitatea desfășurării de astfel de programe”, concluzionează Prof. univ. dr. Radu Răducan.