butoi_tudorel1.jpgLa Institutul Național al Magistraturii, după ce se trece de probele de trunchi, de știință, candidații se întâlnesc cu un obstacol – proba eliminatorie: Analiza logică și gândirea critică . ”Deloc întâmplător !”, subliniază prof. univ. dr. Tudorel Butoi – Severin, aflat la Universitatea ”Danubius” din Galați, cu ocazia workshop-ului cu tema „Comportamente violente și criminogene la delincvenții juvenili”, eveniment organizat de Institutul de Psihologie Judiciară, Societatea Civilă Profesională de Psihologie PSIWORKS LEFTER&LEFTER în parteneriat cu această universitate, în zilele de 20- 21 iunie.

”Pentru că vrem să formăm în mintea magistraților modalitățile speculative de a interpreta materialele, piesele din dosar, comportametele oamenilor. Au venit americanii și au spus : dă/mi comportamentele ființei umane și-ți spun cine este ! Dă/mi casa de bani spartă, dă-mi victima cu șapte cuțite înfipte în ea și eu îți spun cine este autorul. Un individ sadic, un individ care cunoștea unde sunt banii etc.”

Manifestând o deosebită prețuire pentru avocați, pe care îi ridică, în Tratatul său, în capitolul referitor la psihologia apărării, la rangul de personalități în templul justiției, Profesorul Tudorel Butoi Severin le transmite acestora un mesaj raportat la necesitatea expertizei psihiatrice: lăsați expertul să se desfășoare pentru a face lucruri de maximă calitate în această materie ! Da-ți-i toate materialele pentru ca, colegul dumneavoastră, psihologul, să înțeleagă realitatea pe care vreți să o înfățișați! Nu vă grăbiți să dați concluzii cât mai rapide dar superficiale!

Expertiza de psihologie clinică judiciară îmbracă un traseu exemplificativ- demonstrativ, pentru a ajunge la conștiința judecătorului, să-i umble la convingerea intimă în sensul în care credem noi că este adevărul. Nu veți întâlni în acest tip de expertiză vreo afirmație a psihologului nefundamentată caracteristică unei psihologii halucinatorii deoarece noi facem știință! Cum ați afirmat ceva, trimiteți la tratat. Iar dacă judecătorul, procurorul, avocatul nu sunt de acord cu cele susținute în raport, să se certe cu stâlpii psihiatriei moderne!

Parafrazându-i pe uriașii dreptului, Prof. univ. dr. Tudorel Butoi-Severin a conturat oportunitatea juridică a expertizei. Expertiza este strâns legată de aflarea adevărului condiționată de necesitatea inexorabilă pentru cei care aplică legile, atât judecători cât și avocați să caute cât mai mult posibil prin mijloace juridice să cunoască realitatea, intențiunea agentului vulnerant.

„Expertiza presupune emiterea unor opinii de specialitate în context situațional complex cu implicații interdisciplinare pe terenul dreptului ținând predilect de latura subiectivă a personalității sub fațetele sale complexe. Este aptă să traducă motivații, intenții, complexe, reacții etc. Niciunele dintre acestea nu sunt ale psihiatriei! Noi avem omul într-o anticameră a realității sale! Ne interesează să aflăm cum de a trecut la actul de viol cu tâlhărie! Acestea sunt resorturile pe care le văd avocații, mai ales de când foștii magistrați s-au orientat spre avocatură. Credeți că procurorul nu se pune, măcar la nivel de fantasmă, în locul celui care face apărarea? Ei bine, acum, ei sunt avocați și au făcut o presiune uriașă pentru apariția laturii subiective ca necesitate de lămurit!”

„Expertiza psihologică clinică judiciară urmărește să răspundă țintit obiectivelor stabilite de către avocat, procuror sau judecător. Sunt obiective care mă fac să merg în camera dreptului, a disciplinei medicină legală. Așadar, apucați-vă repede să faceți Facultatea de Drept ! Nu vă limitați la a crede că este sufcicient să fiți clinicieni principali și nu mai este nevoie de o altă specializare. Dincolo de povestea expertizei, trebuie să vă întâlniți cu răspunderea, cu parafa!” a încheiat Prof. univ. dr. Tudorel Butoi Severin.