Zeci de profesori români de istorie din Ucraina, Republica Moldova, Serbia şi Ungaria se vor întâlni, în perioada 10-15 iulie, la Şcoala de vară organizată la Satu Mare de către Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române – Filiala Cluj, informează un comunicat de presă al Muzeului Judeţean Satu Mare. Şcoala de vară va fi organizată sub genericul „Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei„, fiind la ediţia a XIII-a.

Acest proiect, care are deja o frumoasă tradiţie, este dedicat profesorilor români de istorie din Ucraina, Republica Moldova, Serbia şi Ungaria, cărora intenţionează să le ofere un cadru propice pentru a fi puşi în contact cu ultimele achiziţii privind atât cercetarea ştiinţifică, cât şi metodica predării istoriei în România. De asemenea, şcoala de vară a fost văzută ca un prilej pentru aceşti profesori de a discuta despre probleme comune specifice predării istoriei românilor în ţările de provenienţă. Această manifestare este animată de intenţia de a veni în sprijinul profesorilor români de istorie care activează în comunităţile româneşti din statele din jurul României, în sensul păstrării identităţii naţionale„, precizează sursa citată.

Şcoala de vară este organizată în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj şi cu Muzeul Judeţean Satu Mare, finanţator principal fiind Ministerul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.

Programul Şcolii de vară cuprinde conferinţe pe diferite teme din istoria României, susţinute de specialişti reputaţi din Satu Mare, Cluj şi Republica Moldova, excursii la obiective culturale din judeţ şi activităţi cu caracter didactico-aplicativ organizate cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean. AGERPRES