Aproximativ 50 de profesori români de istorie din ţările învecinate României – Ucraina, Republica Moldova, Serbia şi Ungaria, participă până vineri la a 13-a ediţie a şcolii de vară organizată la Satu Mare de către Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române – Filiala Cluj.

Deschiderea oficială a şcolii de vară a avut loc marţi, la Muzeul Judeţean, în prezenţa autorităţilor locale. Genericul şcolii de vară este „Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei”, participând profesori români de istorie din Ucraina, Republica Moldova, Serbia şi Ungaria.

A vorbi despre identitate naţională astăzi poate să fie un act de curaj pentru că lumea trece printr-o perioadă de frământări şi contestările la adresa acestei identităţi sunt multe şi de mai multe feluri. Însă pentru că identităţile etnico-naţionale există pe acest pământ, fie că ne place, fie că nu, trebuie să vorbim de ele„, a declarat acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babes Bolyai şi directorul Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române.

Consulul României la Gyula, Ungaria, Florin Trandafir Vasiloiu, a salutat acest demers, rugându-i pe profesori să transmită mai departe faptul că România este o ţară puternică.

„Cred că este un demers de bun augur, iată un demers care a ajuns la o cifră care impune respect. Mă bucur foarte mult să găsesc la această conferinţă profesori, tineri care se implică în căutarea şi identificarea unor soluţii pentru păstrarea identităţii culturale lingvistice etnice şi religioase, la prezervarea ideii de românism în statele care se află situate în jurul României. Este foarte important ca fiecare dintre dvs să duceţi înapoi în locurile de unde aţi venit ideea unei Românii puternice, a unei Românii consolidate, a unei Românii frumoase, să vă mândriţi întotdeauna cu ţara mamă, cu ţara acolo unde poate mulţi dintre voi în viitor vă veţi regăsi leagănul, succesul sau indiferent ce vă propuneţi”, a spus Florin Trandafir Vasiloiu, consulul general al României la Gyula.

Şcoala de vară este organizată în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj şi cu Muzeul Judeţean Satu Mare, finanţator principal fiind Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Programul Şcolii de vară cuprinde conferinţe pe diferite teme din istoria României, susţinute de specialişti reputaţi din Satu Mare, Cluj şi Republica Moldova, excursii la obiective culturale din judeţ şi activităţi practice cu caracter didactic organizate cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean. AGERPRES