O nouă etapă a proiectului Tinerii împotriva violenţei a avut loc la Oradea în data de 10 noiembrie. Proiectul Tinerii împotriva violenţei are ca beneficiar Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi este desfăşurat în parteneriat cu Organizaţia Salvaţi Copiii, Agenţia OSC şi Institutul pentru Ştiinţe ale Educaţiei.

Seminarul Combaterea violenţei în şcoli – o mai bună comunicare între şcoală, părinţi şi elevi – s-a bucurat la Oradea de prezenţa a peste 45 de persoane, directori de colegii, licee şi grupuri şcolare din judeţul Bihor, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, profesori psihologi, membri ai consiliilor de administraţie a şcolilor, autorităţi locale şi judeţene. Dezbaterea a fost orientată către identificarea cauzelor violenţelor şcolare dar mai ales pe metode eficiente de comunicare în vederea prevenţiei acestui fenomen.


După prezentarea detaliilor despre proiect, dl. Nicolae Ungur, Inspector şcolar general adjunct în cadrul ISJ Bihor, a vorbit despre proiectele şi procedurile de prevenţie elaborate în cadrul instituţiei. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bihor a fost repezentat de dna. Ioana Indrieş care a arătat faptul că statisticile Poliţiei indică o scădere a acestui tip de comportamente pe raza judeţului. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi – dl. Ioan Bogdan – a vorbit despre parteneriatele şi colaborarea cu unităţile şcolare de învăţământ. La final, dna. Cristina Avrigeanu – profesor psiholog în cadrul CJRAE Cluj, a provocat participanţii la o discuţie despre cazurile de violenţă din perspectivă psihologică dar şi despre cum ar fi putut acestea să fie prevenite prin intermediul comunicării directe cu agresorii.

Seminarul a continuat cu partea a doua, dedicată dezbaterii Ghidului de comunicare propus de Agenţia OSC. Persoanele prezente au format echipe în cadrul cărora au evaluat materialul, astfel încât acesta să devină un instrument de lucru util. La finalul timpului alocat pentru a analiza ghidul, câte un reprezentant al fiecărei echipe a prezentat concluziile. Seminarul a fost înregistrat audio iar ideile se vor regăsi în forma finală a Ghidului de comunicare.