Profesorii care predau limba romana la universitatile din Belgia, Marea Britanie, Austria, Danemarca, Finlanda sau Franta ar putea primi din partea statului roman o indemnizatie lunara de pana la 1.500 de euro, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern publicat pe site-ul MECT.
Cei 1.500 euro vor fi impozabili si vor fi acordati profesorilor romani care predau limba, literatura si civilizatia romaneasca in cadrul unor programe interguvernamentale de colaborare culturala, al unor intelegeri intre ministere sau universitati ori in baza unor oferte unilaterale de la universitati din Austria, Belgia, Danemarca, Grecia, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania si Suedia, prevede proiectul.
Totodata, potrivit actului normativ respectiv, profesorii care vor preda in SUA ar putea primi o indemnizatie lunara de 1.620 dolari.

Cu suma de 1.000 de euro ar putea fi platite cadrele didactice care vor sa predea Limba romana in tari precum Cehia, Croatia, Israel, Rusia, Serbia, Slovenia, Turcia sau Ungaria.

Profesorii care vor preda in Armenia, Bulgaria, China, India, Iordania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Slovacia si Ucraina ar urma sa primeasca numai 500 euro impozabili.

In cazul in care actul va fi aprobat pentru profesorii care primesc salariu de la universitatea din strainatate, statul roman, prin Institutul Limbii Romane, va plati diferenta dintre indemnizatie si salariul brut primit din strainatate.
De asemenea, Institutul Limbii Romane, ar putea suporta cheltuielile si pentru un transport international, dus-intors, o data pe an.