Profesorii Colegiului Naţional Pedagogic din Craiova protestează faţă de reducerea numărului de clase cu 25%

Cadrele didactice de la Colegiului Naţional Pedagogic “Ştefan Velovan” din Craiova protestează faţă de decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj de a reduce planul de şcolarizare pentru anul de învăţământ 2015-2016 cu 25% faţă de anul acesta. În urma acestei decizii, în anul şcolar 2015-2016 unitatea va avea doar opt clase, în loc de zece clase, câte are acum la clasa a XII-a, dintre care două sunt de profil pedagogic – specializarea învăţător-educatoare, în condiţiile în care procentul de promovabilitate obţinut la ultimul examen de bacalaureat de acest colegiu a fost de 96,44%. În etapa de admitere în liceu cerinţele elevilor şi părinţilor pentru Colegiul Naţional Pedagogic “Ştefan Velovan” au fost numeroase, dovadă fiind mediile foarte mari care îl clasează pe locul al patrulea în topul liceelor din Dolj.

În semn de nemulţumire, colectivul cadrelor didactice a trimis din 21 ianuarie un memoriu la cabinetul ministrului Educaţiei, în care îi solicită sprijin în vederea aprobării planului de şcolarizare pentru anul 2015-2016, la clasa a IX-a, în forma adoptată prin vot, în unanimitate, atât de consiliul profesoral, cât şi de consiliul de administraţie: două clase profil pedagogic, specializarea învăţător-educatoare, două clase profil uman – specializarea filologie, trei clase profil real – specializarea ştiinţe ale naturii şi trei clase profil real – specializarea matematică-informatică.

Profesorii susţin că diminuarea cifrei de şcolarizare de la zece la opt clase este fără precedent în istoria acestui colegiu (cu excepţia perioadei în care, vremelnic, au fost desfiinţate clasele cu profil învăţători-educatori) şi reprezintă un procent de diminuare per total de 20%, în condiţiile în care populaţia şcolară la nivelul judeţului este în scădere cu 10%, pentru anul şcolar 2015-2016.

“Dacă luăm în calcul că două clase sunt de profil pedagogic (clase se menţin şi anul viitor pentru că este singura unitate din judeţ cu acest profil), procentul de diminuare este de la opt clase la şase clase, adică de 25%. Deci cu mult mai mare faţă de procentul de scădere a populaţiei şcolare. Ne exprimăm profunda nemulţumire pentru faptul că unitatea noastră de învăţământ, având o tradiţie de 145 de ani de existenţă neîntreruptă, unitate de învăţământ care a confirmat performanţa în educaţie în fiecare an şcolar, prin rezultatele foarte bune obţinute de elevii noştri, la concursurile şcolare, la examenele naţionale de absolvire şi concursul de titularizare, a fost sancţionată într-un mod absolut nemeritat şi nefundamentat, cu diminuarea cifrei de şcolarizare pentru anul şcolar viitor”, susţin cadrele didactice de la Colegiul Naţional Pedagogic “Ştefan Velovan” din Craiova.

Cadrele didactice acuză şi faptul că IŞJ Dolj nu a ţinut cont nici de propunerea lor privind repartizarea claselor pe profiluri în condiţiile acestei diminuări.

Potrivit cadrelor didactice, Colegiul Naţional Pedagogic “Ştefan Velovan” este singurul dintre cele patru licee de top din Craiova unde au fost desfiinţate două clase pentru anul şcolar 2015-2016: la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” au rămas opt clase, câte au fost anul acesta, la Colegiul Naţional “Carol I” au rămas nouă din zece, iar la Colegiul Naţional “Elena Cuza” au rămas nouă, câte au fost şi în acest an.

Inspectorul general al IŞJ Dolj, Georgică Bercea Florea, a declarat vineri pentru AGERPRES că reducerea planului de şcolarizare la Colegiul Naţional Pedagogic din Craiova este urmare a reducerii numărului de elevi de la nivelul judeţului, iar decizia a fost luată şi în urma unei analize a “încadrării în bugetul pe acest an”.

“Colegiul Naţional Pedagogic ‘Ştefan Velovan’ a solicitat zece clase şi li s-au atribuit opt clase. Decizia nu este a consiliului de administraţie a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, ci aparţine Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social (CLDPS) din care fac parte reprezentanţi ai autorităţilor publice, ai agenţilor economici, ai camerei de comerţ care au avut în vedere mai mulţi factori cum ar fi necesarul pe piaţa muncii şi situaţia încadrării în bugetul pe anul acesta. Dumnealor au avut un deficit bugetar de 300.000 de lei. Nu este singura unitate de învăţământ unde s-a redus numărul de clase. Anul acesta au nouă clase de clasa a IX-a, deci nu li s-a redus decât cu o clasă. Toate liceele din judeţ au de suferit din cauza scăderii numărului de elevi, iar la nivelul judeţului trebuie ajustat şi numărul de clase între învăţământul teoretic şi cel profesional şi tehnic”, a spus Georgică Bercea Florea. El a afirmat că în urma acestei reduceri cadrele didactice şi personalul Colegiului Naţional Pedagogic din Craiova nu vor fi afectate. AGERPRES