greva_profesori.jpgCadrele didactice din Botoşani vor solicita să fie plătite pe perioada celor 12 zile de grevă, a declarat, marţi, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP), Maria Ţiprigan. Potrivit acesteia, sindicatele vor solicita Inspectoratului Şcolar Judeţean să permită recuperarea orelor de curs pierdute pe perioada protestelor.

„Urmează ca noi să recuperăm materia, dacă suntem plătiţi. Noi, în zilele imediat următoare, după ce intră bănuţii, vom convoca cu IŞJ o comisie paritară în care să stăm de vorbă cu domnii inspectori şcolari, dacă vor să aprobe recuperarea materiei sâmbăta, ca elevii să nu sufere”, a afirmat Ţiprigan.

Cadrele didactice s-au aflat în grevă 12 zile, iar, potrivit unei hotărâri a Consiliului de Administraţie al IŞJ Botoşani, recuperarea orelor nu poate avea loc în timpul liber al elevilor. Primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, a anunţat, marţi, că toate cadrele didactice din municipiu vor beneficia, cel târziu miercuri, de salariile aferente lunii februarie. Potrivit acestuia, drepturile salariale vor fi achitate integral, iar impozitele şi contribuţiile aferente acestora vor fi achitate în luna aprilie. Plata salariilor pentru luna februarie poate avea loc în condiţiile în care Ministerul Finanţelor Publice a aprobat transferul unei sume de 2,7 milioane de lei din trimestrul III în trimestrul I al acestui an.


„Noi abia ieri (n.r.- luni) am primit sumele de la Finanţe. Astăzi (marţi – n.r.) am repartizat sumele pe centrele bugetare şi cu recomandarea să achite în primul rând salariile pe carduri, urmând ca accesoriile pentru aceste salarii să le plătim în prima săptămână din aprilie”, a afirmat Flutur.


Sindicatele din învăţământ recunosc că măsura autorităţilor din Botoşani este un prim pas spre dezamorsarea stării de nemulţumire a profesorilor. Cadrele didactice din Botoşani au întrerupt activitatea pe 14 februarie, pe fondul neplăţii drepturilor salariale aferente lunii februarie. Autorităţile locale au fost în imposibilitatea de a plăti salariile profesorilor din cauza epuizării resurselor bugetare, ca urmare a achitării către cadrele didactice a unor salarii majorate cu 33%, în baza unor hotărâri judecătoreşti.AGERPRES