Aproape 4.000 de cadre didactice din peste 160 de unităţi de învăţământ din judeţul Buzău au participat miercuri, timp de două ore, la un miting în faţa Prefecturii, în semn de protest faţă de neacordarea sporurilor salariale obţinute în justiţie.

Manifestanţii, membri ai Sindicatului Învăţământului Preuniversitar ‘Prof. Ion Neacşu’ din Buzău, care numără peste 6.000 de persoane, au plecat în marş din Piaţa Dacia rostind sloganuri antiguvernamentale şi de susţinere a drepturilor salariale obţinute prin hotărâri judecătoreşti.

La intersecţia bulevardului Nicolae Bălcescu cu strada Mioriţa, coloana manifestanţilor a oprit câteva minute pentru a cere demisia premierului Boc şi a directorului Agenţiei de prestaţii sociale, care, susţin sindicaliştii, a obligat ordonatorii de credite să facă statele de plată fără sporurile câştigate în instanţă. O delegaţie formată din zece lideri de sindicat s-a întâlnit cu prefectul judeţului, Paul Beganu. După un dialog de aproape o oră, sindicaliştii au plecat nemulţumiţi.

”Plecăm total dezamăgiţi. Domnul prefect a susţinut acelaşi punct de vedere pe care l-au huiduit astăzi cei 4.000 de profesori, deci nu putem lua în calcul dezamorsarea acestui conflict atâta timp cât mandatul său este altul. Săptămâna viitoare vom primi probabil aprobările necesare pentru a exprima în stradă protestul nostru, de luni vom fi din nou aici, mai mulţi decât astăzi, până când cei care au provocat acest protest vor da curs solicitării noastre de a respecta hotărârile judecătoreşti din această ţară, căci o hotărâre judecătorească trebuie aplicată, nu interpretată” – a declarat, la ieşirea din Prefectură, Ion Dobre, liderul SÎP Buzău.


La rândul său, prefectul Paul Beganu a anunţat că directorul Agenţiei de prestaţii sociale, George Răileanu, a fost demis pentru că în judeţ „legea este aplicată diferit de la şcoală la şcoală’. ‘Nu am ajuns la niciun rezultat, pentru că sindicaliştii din învăţământ nu înţeleg că salarizarea de la 1 ianuarie 2010 trebuie făcută conform Legii 330, fără a se lua în considerare hotărârile judecătoreşti, căci aceste sporuri vor fi reţinute de Curtea de conturi’, a afirmat prefectul


Acţiunea a fost organizată de Sindicatul Învăţământului Preuniversitar ‘Prof. Ion Neacşu’ din Buzău şi face parte din cea de a treia zi de proteste în stradă, în paralel cu suspendarea cursurilor pentru a doua săptămână consecutiv, acţiuni sindicale care afectează aproape 50.000 de elevi de la cele peste 160 de unităţi de învăţământ afiliate la acest sindicat. Pe 15 martie, Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Buzău a decis suspendarea cursurilor în perioada 16-19 martie, în semn de protest faţă de neacordarea în luna martie a sporurilor salariale de 33 la sută obţinute prin hotărâri judecătoreşti, iar vineri, 19 martie, într-o şedinţă extraordinară organizată în amfiteatrul Colegiului „Mihai Eminescu” din Buzău, 130 de lideri de sindicat au hotărât continuarea suspendării cursurilor, în perioada 22-26 martie, dar şi organizarea în paralel a unor acţiuni de stradă. AGERPRES