desen_sedinta.jpgProfesorii din tara, dar si din afara granitelor Romaniei au propus, vineri, in cadrul congresului cadrelor didactice, care se desfasoara la Bucuresti de vineri si pana duminica, sa fie platiti la munca egala si la studii egale cu salarii egale si sa fie respectat criteriul studiilor.

Cei prezenti la congres au mai propus ca asociatiile profesionale ale cadrelor didactice sa aiba un rol consultativ.

Asociatia Generala a Invatatorilor considera ca in Codul Educatiei doar se vorbeste despre aceste asociatii si fara a enunta vreun rol al acestora, iar in Legea Invatamantului Preuniversitar se face vorbire la o singura Federatie a Asociatiilor Profesionale al Cadrelor Didactice fara sa detalieze rolul lor.

Prezenta mai multor actori cand se iau decizii in special in cazul descentralizarii actului decizional nu poate sa fie decat un factor de prevenire a unor decizii eronate sau discretionare, spun cadrele didactice. De asemenea, Asociatia Invatatorilor a mai propus ca articolul 7 din Constitutie, care afirma sprijinul statului roman pentru etnicii romani de peste hotare, trebuie sa fie dezvoltat si in Codul Educatiei/Legile Educatiei.

Presedintele Asociatiei Generale a Invatatorilor din Romania, Viorel Dolha, a declarat ca incepand de vineri si pana duminica vor avea un pachet de conferinte pedagogice in care imbina partea de proceduri interne, de activitate a departamentelor din teritoriu cu problema adunarii amendamentelor, propunerilor colegilor lor privind legislatia in domeniul invatamantului.

„In sistemul de invatamant primar si prescolar exista lucruri de necrezut pentru oamenii obisnuiti cu logica. Daca invatatorul clasei dupa liceul pedagogic are o facultate chiar una renumita, are si un masterat, oricate scoli ar avea este platit ca institutor. Daca un alt profesor care vine de la gimnaziu sa predea limba engleza sau alta materie este platit ca profesor. Concluzia este ca cel care are studii mai multe si este recunoscut ca autoritate a scolii este platit mai putin. Cine are studii superioare trebuie sa fie profesor. Noi propunem (ca absolventul de facultate – n.r.) sa aiba un salariu egal si sa fie respectat criteriul studiilor. La munca egala, salarii egale si la studii egale, salarii egale”, a spus Dolha.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI), Oana Badea, prezenta la intalnire a precizat ca textele de lege sunt incomplete si profesorii trebuie sa se fereasca de „garla de metodologii care se vor da prin ordin de ministru si care dau adevarata fata a textului de lege”. Ea a mai precizat ca anul 2009 trebuie sa fie un an al dascalilor. Anul in care vocea lor sa se auda. „(…) Un text de lege complicat nu e un instrument. Un text trebuie sa fie clar si pentru profesorul academician dar si pentru ultimul locuitor din satul romanesc. Trebuie sa intelegem ca daca aparam ceea ce este valoros – traditia – vom fi vazuti, dar daca prin legi aparam si ceea ce nu este de aparat ne decredibilizam. Legea trebuie sa spuna ca cel care isi face treaba trebuie sa primeasca mai mult decat cel care face copy paste la planificare si intra dupa o jumatate de ora la clasa, a spus secretarul de stat Oana Badea, adaugand ca, daca politicul ii lasa pe profesori in pace vor reusi sa aiba o lege buna.

Totodata, secretarul de stat in MECI, Adriana Pana a subliniat ca Guvernele care vin si pleaca trebuie sa se amestece in problemele educatiei dupa ce isi spun cuvantul specialistii, care trebuie sa vina cu propuneri concrete. „Este firesc sa existe o comparatie intre cele doua pachete – Miclea si Andronescu. S-a vrut ceva de greutate mare ceea ce a dus si la numele de cod. Acest cod trebuie sa contina tot ce ne intereseaza pe noi si anume bunul mers al invatamantului si din punctul de vedere al dascalului, iar ca sa avem performanta trebuie sa avem si bani”, a afirmat Adriana Pana. Ea a mai spus ca in momentul scrierii codurilor au fost convocati experti, reprezentanti ai celor patru confederatii sindicale, reprezentanti ai parintilor, elevilor, studentilor, rectori – toti cei care erau beneficiari ai acestor legi. Secretarul de stat a iscat obiectii din partea publicului care a intrebat-o cati oameni care predau la catedra au fost invitati?

Raspunsul Adrianei Pana fiind ca au fost chemati cei care au lucrat, au meseria de profesori si reprezinta vocile oamenilor din teritoriu. „Nu pot 400 de oameni sa scrie niste legi. Sunt cei reprezentativi, care vin cu vocile din teritoriu”, a mai spus Pana. Congresul cadrelor didactice isi va continua lucrarile pana duminica, iar sambata, potrivit organizatorilor, Ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, va veni la lucrarile congresului pentru a asculta doleantele profesorilor si invatatorilor din tara.