In perioada 20-22 martie 2009, Agentia OSC, liderul comunicarii directe a realizat o cercetare cu privire la realizarea unui ghid care sa contina modalitati si proceduri de gestionare a cazurilor de violenta in scoli. Aceasta cercetare s-a realizat pe un esantion de aproximativ 60 de manageri din domeniul preuniversitar, directori de licee, colegii si grupuri scolare din Romania.

Crearea unui astfel de ghid face parte din actiunile intreprinse in cadrul proiectului strategic „Tinerii impotriva violentei”. Acest proiect este finantat din Fondul Social European si este implementat de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, in colaborare cu Institutul de Stiinte ale Educatiei, Agentia OSC si Organizatia „Salvati Copiii”.

Proiectul contribuie in mod direct la realizarea obiectivului general al Programului Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane-POS DRU si se inscrie in domeniul major de interventie 1.1 Acces la educatie si formare profesionala de inalta calitate. Grupul tinta implicat in proiect este constituit din elevi, personal cu functii de conducere, monitorizare, evaluare si control din inspectoratele scolare, directori si membri ai consiliilor de administratie ale unitatilor de invatamant.

Cercetarea, efectuata in cadrul conferintei Management Modern in Educatie, s-a realizat prin autoadministrarea unui chestionar structurat cu trei intrebari deschise, la care grupul tinta a avut posibilitatea sa raspunda in cadrul conferintei Management Modern in Educatie, organizata de catre Agentia OSC.

Aceasta cercetare a avut drept scop identificarea nivelului de informare a celor chestionati, asupra gestionarii cazurilor de violenta si existenta unui ghid care sa ii poata ajuta sa gestioneze eventualele cazuri de violenta aparute in mediul scolar.

Majoritatea respondentilor considera utila realizarea unui ghid cu privire la gestionarea cazurilor de violenta in scoli, in conditiile in care acest fenomen a cunoscut o amploare deosebita in ultimii ani in Romania. De asemenea, mare parte a celor chestionati au raspuns ca si-ar dori sa regaseasca in paginile acestui ghid modalitati si instrumente eficiente de prevenire si stopare a cazurilor de manifestari violente in mediul scolar, exemple de bune practici, proceduri, studii de caz, proiecte de lectii pe tema violentei, strategii, prezentarea unor spete specifice, modalitati de implicare a parintilor in aceasta problematica a violentei scolare, precum si materiale audio-video cu exemple concrete de gestionare a cazurilor de violenta.

Totodata, respondentii si-au exprimat aproape in unanimitate dorinta de a primi un ghid cu privire la prevenirea si combaterea violentei in mediul scolar. Acestia au raspuns ca nu au avut acces pana in prezent la un astfel de ghid, insa isi doresc sa obtina informatii utile cu privire la solutionarea conflictelor violente aparute in cadrul unitatilor de invatamant pe care le au in subordine.