Aproximativ 50 de cadre didactice, părinţi şi bunici au organizat, vineri, un miting de protest în Piaţa Unirii din Focşani pentru a atrage un semnal de alarmă în legătură cu insecuritatea din şcolile din municipiu. Manifestarea fost cauzată după ce profesorul Mircea Iankevici a fost bătut, într-o clasă de la Şcoala 7 de fratele mai mare a unui elev indisciplinat, iar mobilizarea s-a făcut inclusiv pe conturile de socializare.

„Dragi colegi, e momentul să luăm atitudine! Vă rugăm să veniţi vineri în Piaţa Unirii, pentru a organiza o întâlnire de solidarizare cu ceea ce a păţit colegul nostru, Mircea Ianchievici şi pentru a protesta împotriva umilinţei pe care o îndură cadrele didactice şi salariaţii de învăţamânt în societatea noastră! Mesajul principal: în locul lui puteam fi eu! Vrem o educaţie sănătoasă, de calitate, într-o şcoală sigură!”, se arată într-o petiţie care circulă în mediul virtual.

De asemenea, profesorii au strâns şi semnături de susţine de la focşăneni în favoarea susţinerii profesorului. „Şcoala trebuie să fie protejată şi trebuie să fie luate măsuri mai aspre pentru astfel de persoane”, a spus Tiberiu Dima, directorul Şcolii ‘Ioan Basgan’, participant la mitingul de vineri.

Vineri, înainte ca profesorii să ajungă în Piaţa Unirii, prefectul Cătălin Popescu şi reprezentanţii Consiliului Judeţean Vrancea au avut o întrevedere cu şeful ISJ Vrancea, profesorul Vasilica Zaharia, reprezentanţii Şcolii 7 şi cu liderii de sindicat din învăţământul vrâncean în care s-au discutat eventuale soluţii pentru asigurarea securităţii în şcoli. O propunere a fost aceea ca Primăria municipiului Focşani să asigure paza în unităţile de învăţământ şi să asigure plata acestor servicii. „Am discutat despre soluţiile de reglementare a acestei situaţii. Noi nu suntem de acord cu violenţa şi vrem ca elevii şi profesorii să se simtă în siguranţă în şcoli”, a dat asigurări prefectul Cătălin Popescu.

Ulterior, acesta s-a întâlnit şi cu protestatarii din Piaţa Unirii care i-au înmânat o petiţie în care cer, pe lângă, „o educaţie sănătoasă, de calitate, într-o şcoală sigură!” şi „sancţionarea directorului Şcolii 7 şi a inspectorului general”. AGERPRES