Zeci de profesori ai Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timisoara raman acasa de joi pana miercurea viitoare, pentru efectuarea zilelor fara plata stabilite prin ordonanta de guvern. Alaturi de ei, peste o mie de elevi vor intra intr-o vacanta fortata, desi multi dintre ei trebuia sa sustina, in aceste zile, tezele semestriale.

„Am stabilit ca fiecare unitate scolara, prin comisia paritara, sa-si stabileasca zilele in care cadrele didactice vor ramane acasa”, a declarat miercuri prof. Virgil Popescu, liderul filialei Timis a sindicatului „Spiru Haret”.

Daca unele dintre scolile din judet incep sa-si ia zilele fara plata acum, altele le vor „lipi” de vacanta de iarna. Ingrijorati ca elevii vor ramane cu materia in urma tocmai la mijlocul semestrului, profesorii i-au sfatuit pe parinti sa-i stimuleze pe copii sa mai invete si singuri in acest rastimp, mai ales ca zilele libere nu vor fi recuperate sambata, ci prin alte variante.

„Se va opta pentru o recuperare intensiva a materiei, respectiv, marirea numarului de ore la materii, pe zile, dar nu in zilele speciale”, a precizat Popescu. In scolile unde se vor suprapune zilele de concediu si vacanta de iarna, pentru ca elevii sa nu piarda materia, dascalii vor face, practic, o saptamana de munca voluntara. Desi obligate prin decizie a Guvernului, cadrele didactice au acceptat aceasta forma de economie bugetara, insa liderii de sindicat au anuntat ca vor cere in instanta banii pe care profesorii ii pierd in acest mod. In Timis sunt peste o suta de mii de elevi cuprinsi in sistemul de invatamant preuniversitar si circa 8.000 de cadre didactice. „Masura obligarii bugetarilor – si, implicit, a profesorilor – de a nu veni la munca este neconstitutionala si o vom ataca in instanta”, a afirmat Popescu. AGERPRES