profesor_pensionar.jpgZeci de profesori universitari de la Universitatea Politehnica „Traian Vuia” din Timisoara au ales sa ramana la catedra, fara retributie, dupa ce au iesit la pensie, ei fiind conducatori de doctorate, a declarat marti rectorul institutiei, senatorul Nicolae Robu.
„Avem 58 de profesori consultanti, care sunt pensionari si cumulau un venit de tip indemnizatie la aceasta pensie. Dintre acestia, 57 renunta la indemnizatia de profesor consultant, prin urmare, doresc sa continue activitatea, dar fara remuneratie si isi pastreaza pensia, unul singur optand sa renunte la pensie. Avem alte patru persoane, incadrate la alte categorii de angajati, care au decis sa ramana la pensie”, a spus Nicolae Robu.

Rectorul a precizat ca iesirea la pensie a profesorilor nu va afecta activitatea academica, deoarece fostii profesori au inteles momentul dificil prin care trece Universitatea si au optat, de bunavoie, sa lucreze fara a primi bani.

„Altfel, ne-ar fi afectat profund, pentru ca ei sunt, cu totii, conducatori de doctorat”, a spus Robu. Prin limitarea cumulului pensie-salariu, statul va economisi anual 60 de milioane de lei. Cei care incaseaza o pensie mai mare decat 1.693 de lei lunar si lucrau si in sistemul bugetar, trebuie sa opteze, in scris, pentru una dintre cele doua alternative. Purtatorul de cuvant al Casei de Pensii Timis, Viorel Popa, a declarat pentru AGERPRES ca angajatorul este obligat ca pana pe 4 ianuarie 2010 (pentru luna decembrie), sa depuna la Casa de Pensii o adresa, din care sa rezulte situatia pensionarilor, cu un exemplar atasat al declaratiei pensionarului.

„In baza acestei adrese si a declaratiilor pensionarilor, Casa de Pensii va proceda la suspendarea platii pensiilor, aceasta efectuandu-se din luna urmatoare celei in care a fost exprimata optiunea de catre pensionar”, a spus Popa. AGERPRES