sykes_geoffrey.jpgPe 21 octombrie, în amfiteatrul „Dumitru Alistar” al Facultăţii de Litere de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, a avut loc o conferinţă prezentată de Geoffrey Sykes – scriitor, regizor, artist video şi profesor universitar din Sidney, Australia. Invitatul se află la Bacău în vederea participării la un program complex de activităţi desfăşurate în cadrul unui proiect internaţional, finanţat prin programul „Cultura 2007-2013”, de către Comisia Europeană şi Ministerul Culturii din România.

Proiectul este coordonat de Fundaţia „Gabriela Tudor” din Bucureşti şi reuneşte patru organizaţii partenere din România, Portugalia, Letonia. În cadrul acestui proiect internaţional, Grupul de cercetare interdisciplinară „Logos” de la Facultatea de Litere a Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău este partener asociat al Centrului de Cultură „George Apostu” din Bacău.

Conferinţa profesorului Geoffrey Sykes, de la Facultatea de Litere este dedicată activităţii literare şi artistice a lui James Gleeson (1915-2008) – unul dintre cei mai importanţi pictori ai Australiei -, de la a cărui naştere se va împlini un secol, anul viitor. Plecând de la câteva aspecte specifice creaţiei lui James Gleeson – în special, influenţa suprarealismului european şi practicarea diferitelor modalităţi de expresie artistică – invitatul a discutat, de asemenea, relaţia dintre diferite arte, dintr-o perspectivă semiologică şi interculturală.