Profesorul clujean Emil Burzo a fost distins cu premiul “Meritul Academic”

burzo_emil.jpgProfesorul Emil Burzo, director al Academiei Române filiala Cluj-Napoca, a primit marţi diploma “Meritul Academic”, în semn de recunoaştere a contribuţiei ştiinţifice şi a activităţii sale didactice. Evenimentul a avut loc în cadrul unei serii de manifestări dedicate “Zilelor Academice Clujene”, care în acest an se desfăşoară sub egida celor 95 de ani de cercetare românească instituţionalizată la Cluj şi a împlinirii a 65 de ani de la înfiinţarea filialei clujene a Academiei Române.

Ceremonia a avut loc în cadrul unui eveniment găzduit de Aula Magna a UBB, la care au participat Ionel Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB, profesorul Ioan Chirilă, preşedintele Senatului UBB, prorectori, decani şi membri ai comunităţii academice.

Emil Burzo, preşedintele Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, s-a născut la 30 iulie 1935, în oraşul Moreni, judeţul Dâmboviţa şi a absolvit Liceul ‘George Bariţiu’ din Cluj, în 1952, iar în 1958 Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic din Cluj (în prezent UTCN). A urmat, de asemenea, cursurile Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai şi este doctor în fizică tehnică al Universităţii Timişoara. În perioada 1992-2000 a fost decan al Facultăţii de Fizică din cadrul UBB.

Emil Burzo a semnat ca autor 23 de cărţi sau capitole de cărţi, iar la 19 dintre acestea este unic autor. În literatura de specialitate este cotat cu peste 4.720 de citări, realizând peste 500 de articole ştiinţifice.

Primul contact cu Academia Română îl realizează în 1971, când obţine premiul acesteia, iar în 2001 este distins cu Premiul de Excelenţă al Academiei Maghiare. În anul 2000 a primit premiul de excelenţă “Opera Omnia” al Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Academicianul Emil Burzo este Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi din România. De asemenea, a fost distins cu Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de comandor pentru activitatea ştiinţifică desfăşurată şi este cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca şi Senior al Cetăţii. AGERPRES