Profesorul Lucian Dăscălescu de la Universitatea din Poitiers, Franţa, care a primit pe 23 martie titlul de doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnica din Bucureşti, consideră că viitorul cercetării româneşti din ştiinţele tehnice este pe mâini bune, românii fiind competitivi în acest domeniu pe plan internaţional.

Putem fi optimişti, pentru că viitorul cercetării româneşti în domeniul ştiinţelor tehnice este pe mâini bune. Iar colaborarea aceasta internaţională trebuie încurajată, fiind reciproc avantajoasă. Lucrez cu colegii de la Cluj, din Iaşi şi Timişoara şi mă consider privilegiat să pot lucra cu colegi de mare calitate, nu numai cu aceia din generaţia mea, care sunt deja în deplină maturitate, dar şi cu mulţi tineri de valoare formaţi în cadrul unor colaborări cu Universitatea din Bucureşti, Cluj şi mai recent cu Universitatea din Piteşti„, a afirmat profesorul Dăscălescu.

Potrivit acestuia, „finalitatea cercetării ştiinţifice trebuie să fie inovaţia inginerească, menită să propună noi domenii de interes”. „Ingineria este totuşi cea care creează produsele, sistemele, serviciile societăţii de mâine. Dacă vrem să mergem înainte, avem nevoie de ingineri. Dar inginerii au nevoie de cercetători, pentru că pentru multe dintre creaţiile tehnice cercetarea ştiinţifică reprezintă punctul de plecare. Deci, cercetătorii au nevoie de inginer şi inginerii de cercetare”, a subliniat Dăscălescu.

El şi-a exprimat speranţa că şi pe viitor îşi va putea aduce contribuţia la dezvoltarea parteneriatului dintre Universitatea din Poitiers şi UPB, apreciind distincţia acordată ca o nouă etapă în această colaborare.

Universitatea Politehnica din Bucureşti a acordat joi titlul academic de Doctor Honor Causa profesorului Lucian Dăscălescu, într-o ceremonie desfăşurată în Sala Senatului UPB.

Prof. dr. ing Iulian Ripoşan, cancelar UPB, a evidenţiat în Laudatio „parcursul impresionant” al carierei profesorului Dăscălescu, în domeniul electrostaticii aplicate.

Prezentă la eveniment, Ecaterina Andronescu, preşedinte al Senatului UPB, a afirmat că acceptarea de către profesorul Dăscălescu a acestui titlu onorează comunitatea universitară, aceasta constituind, în acelaşi timp, o recunoaştere a valorii şi prestigiului instituţiei bucureştene.

Un elogiu a adus personalităţii profesorului Lucian Dăscălescu directorul Institutului Francez din Bucureşti, Jean-Luc Belmonte, fost coleg în Franţa cu universitarul român.

Produs al şcolii politehnice clujene, profesor la Universitatea din Poitiers din 1997, Lucian Dăscălescu îşi desfăşoară în prezent activitatea de cercetare în cadrul PPRIME, afiliat la CNRS, iar activitatea didactică principală la Institutul Universitar de Tehnologia din Angouleme, unde predă cursuri de Electromecanică, Optimizarea procedeelor, Controlul statistic al proceselor, Proiectarea sistemelor informatice, Cercetare operaţională.

Autor a numeroase volume de specialitate, rod al activităţii sale de cercetare, profesorul Dăscălescu a fost invitat să conferenţieze în SUA, Japonia, Canada, Algeria, Franţa şi România, conducând 41 de teze de doctorat.

Este cunoscut pe plan internaţional pentru contribuţiile aduse în domeniul electrostaticii aplicate. Cercetările efectuate au condus la elaborarea şi implementarea unor soluţii inovatoare în domeniul separării electrostatice a amestecurilor granulare şi pulverulente, cu aplicaţii în domeniul reciclării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, dar şi în industria agro-alimentară. Cel mai recent separator electrostatic, dezvoltat în colaborare cu unul dintre cei mai importanţi agenţi economici de profil din Franţa (APR2), a fost patentat în Europa, SUA, Canada, Japonia, China şi alte câteva state.

În cadrul colaborării cu UPB, profesorul Dăscălescu a contribuit la promovarea cercetării de excelenţă prin implicarea în mai multe proiecte comune. AGERPRES