Cercetătorul american Mark Hersam, care joi vizitează Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB), afirmă, într-o declaraţie acordată AGERPRES, că în sistemul educaţional din România este nevoie de lideri „vizionari” care să educe studenţii şi să sprijine „studiul colaborativ”.

Mark Hersam, de la Universitatea Northwestern din SUA, ambasador ştiinţific al Guvernului SUA, a venit la Universitatea Politehnica la invitaţia rectorului Mihnea Costoiu.

„Am fost foarte impresionat, infrastructura este de înaltă calitate, susţin şi apreciez natura interdisciplinară a activităţilor de aici, aşa că pot spune că sunt impresionat. În vremurile noastre, ştiinţa are caracter internaţional. Eu călătoresc prin toată lumea şi mă întâlnesc cu cercetători din toată lumea, inclusiv din România, şi cred că acesta este unul dintre lucrurile cu adevărat captivante la ştiinţă: faptul că nu are graniţe. Şi cred că în ţară este nevoie de lideri vizionari care să educe studenţii şi să sprijine studiul colaborativ ca valoare şi cred că în mod cert acest lucru se întâmplă aici la Universitatea Politehnica din Bucureşti”, a declarat, pentru AGERPRES, oaspetele american.

Mark Hersam s-a referit şi la o posibilă colaborare cu UPB.

„Văd mult potenţial, în special în zona chimiei şi a ştiinţei materialelor. Multe dintre experimentele pe care le-am văzut astăzi sunt similare cu cele pe care le întreprind eu în laboratorul meu, aşa că vom continua discuţiile pe această temă”, a spus cercetătorul american.

„Profesorul Mark Hersam a fost desemnat ambasador ştiinţific al Guvernului SUA. Este oficial venit cu susţinerea Departamentului de Stat al Statelor Unite în ţări est-europene – Cehia şi România. Domnia sa, împreună cu Departamentul de Stat, a ales două universităţii reprezentative, şi anume: Universitatea din Praga şi Universitatea Politehnica din Bucureşti. Este o personalitate ştiinţifică marcantă a lumii academice americane. Nu este doar un mare profesor, un specialist, ci este şi un antreprenor care a făcut acest pas şi este extrem de important ca noi să învăţăm din experienţa americană, care este una de succes. Domnia sa are expertiză în nanotehnologii, în special în Ştiinţa materialelor, cu invenţii puse în practică în companii. Va avea întâlniri cu tinerii noştri studenţi, doctoranzi, cu profesorii tineri din universitate tocmai pentru a le insufla acest spirit antreprenorial american, în mod special. Este într-o vizită normală, spunem noi, în circuitul pe care Politehnica l-a deschis cu câţiva ani în urmă, colaborarea cu universităţile americane, cu personalităţile ştiinţifice americane, cu lumea ştiinţei şi tehnologiei americane”, a declarat rectorul UPB, Mihnea Costoiu, pentru AGERPRES.

El a arătat că, în cadrul discuţiilor cu profesorul Hersam, acesta şi-a exprimat disponibilitatea pentru a colabora cu UPB în domeniul cercetării.

„După primele discuţii de ieri şi de astăzi, profesorul Hersam şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu noi, de a prelua doctoranzi, de a lucra împreună cu universitatea noastră în perioada următoare în laboratoarele noastre. Şi-a exprimat deja admiraţia pentru investiţiile extraordinare făcute în universitate în ultimii ani, pentru capacitatea noastră de cercetare, pentru capacitatea noastră tehnologică, pentru resursa umană foarte bine pregătită şi suntem convinşi că putem dezvolta proiecte şi în parteneriat cu universitatea domniei sale, precum şi cu laboratorul dânsului în mod special. Se pune problema folosirii laboratoarelor noastre de către domnia sa. (…) Suntem în acest moment în faza discuţiilor – care dintre subiecte pot fi tratate în laboratoarelor noastre, deopotrivă în laboratoarele din SUA”, a explicat Mihnea Costoiu.

Cercetătorul american a vizitat Centrul de Micro şi Nanomateriale al UPB şi „Casa Pasivă” din campusul universităţii.

, profesorul Mark Hersam a conferenţiat în faţa studenţilor, doctoranzilor, tinerilor antreprenori şi a cadrelor didactice din UPB.

Cercetările sale au fost publicate în reviste cunoscute precum „Nature”, „Nanotechnology”, „Advanced Materials”, „Nano Letters”, „ACS Nano”.

Profesorul Mark Hersam este cofondator al NanoIntegris, o companie care se concentrează pe înalta performanţă a nanomaterialelor din carbon. AGERPRES