Departamentul de Management–Economie din cadrul Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative a Universității Petru Maior din Tîrgu Mureș a organizat în perioada 3-6 aprilie Săptămâna Educației pentru Sănătate – serie de workshop-uri și activități.

Scopul acestor evenimente inițiate și coordonate de către lector dr. Angela On a fost de a propune studenților o serie de teme de interes din domeniul ocrotirii sănătății, pe de o parte pentru informare cu ajutorul specialiștilor invitați, iar pe de altă parte pentru activități concrete sau probe practice realizate la fața locului. S-a urmărit de asemenea o creștere a gradului de implicare a studenților și personalului universității în activitatea de donare de sânge, ca parte a unui comportament civic responsabil.

Săptămâna a debutat astfel cu evenimentul de luni, 3 aprilie numit ”Donarea de sânge salvează vieți”, în care studenții s-au întâlnit cu dna. psiholog Marinela Lazăr de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Tîrgu Mureș. Informațiile prezentate au fost extrem de practice și utile, iar dialogul ulterior cu specialistul invitat a contribuit la motivarea participanților de a participa la acțiunea propusă de donare voluntară de sânge. Pe parcursul întregii săptămâni s-au organizat deplasări la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, astfel că un număr de peste 30 de studenți și angajați ai universității au donat sânge.

Marți, 4 aprilie, a avut loc evenimentul ”Lanțul supraviețuirii”, în care asistenta Maria Casoni de la SMURD Mureș le-a prezentat studenților tehnicile de acordare a primului ajutor și procedurile care se aplică în diferite situații de urgență, studenții având ocazia să simuleze aplicarea unor proceduri.

Miercuri, 5 aprilie, directoarea Liana David, alături de colegi de la Direcția de Sănătate Publică Mureș, au prezentat serviciile acestei instituții și au adus în atenția studenților problematica diabetului zaharat, prezentarea fiind urmată de o sesiune de testare voluntară a nivelului glicemiei.

Joi, 6 aprilie, a avut loc evenimentul ”Ai grijă de sănătate și fugi de obezitate!” în care șef de lucrări Florina Ruță și preparator Iustin Bilibou de la UMF Tîrgu Mureș au adus în discuție problematica alimentației sănătoase pentru prevenirea obezității.

Acestă serie de evenimente organizate în preajma Zilei Mondiale a Sănătății s-a bucurat de interes în rândul studenților, fapt confirmat de numărul mare de participanți, astfel că se are în vedere continuarea și pe viitor a acțiunilor de acest tip.