Secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Judeţean Mureş a lansat, joi, programul de pedagogie muzeală „Cu paşi mărunţi prin muzeu” destinat elevilor din clasele I-X, care urmăreşte valorificarea patrimoniului muzeului în funcţie de programa şcolară.

„Obiectivul acestui program, realizat cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, este perceperea muzeului ca pe o resursă educaţională, care să le dezvolte elevilor deprinderi practice şi cunoştinţe de specialitate. Muzeul vine în întâmpinarea elevilor din clasele I-X cu un set de programe educative complementare, pe cicluri de şcolaritate, structurate pe următoarele discipline: botanică, zoologie, ecologie şi ştiinţe ale naturii”, a declarat presei joi, Daniela Botoş, şefa Secţiei de Ştiinţele Naturii.

Potrivit acesteia, oferta muzeului este profesionistă, alcătuită de o echipă de specialişti de la muzeu şi din învăţământ, după toate normele pedagogiei muzeale. „Pentru fiecare disciplină avem pregătite câte 10 teme, câte una pentru fiecare lună calendaristică, începând din septembrie 2010 şi până în iunie 2011”, a precizat Botoş. Potrivit acesteia, temele lunii septembrie sunt „Jurasic Park” pentru clasele I-IV, „Întocmirea unui ierbar şcolar” pentru clasele a V-a şi a IX-a, „Realizarea unui insectar” pentru clasele a VI-a şi a X-a şi „Importanţa protejării mediului înconjurător” pentru clasa a VIII-a.


„Menţionăm că toate se finalizează cu un atelier pedagogic în care elevii sunt învăţaţi să facă ‘descoperiri paleontologice’, să confecţioneze dinozauri din orice, să monteze plante pe coli de ierbar, să determine plante, să prepare insecte, să determine insecte. Mai concret, elevii vor avea posibilitatea să pătrundă în culisele muzeului şi să se familiarizeze cu munca specialiştilor din această instituţie de cultură”, a precizat Daniela Botoş. AGERPRES