Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului va realiza un program national care urmareste instruirea de formatori, care la randul lor sa formeze in cea de-a doua etapa a programului profesorii evaluatori care participa la tezele cu subiect unic.

Potrivit unei note a MECT, programul vizeaza dezvoltarea competentelor de evaluare ale profesorilor care predau discipline la care se sustin teze cu subiect unic- Limba si literatura romana, Matematica, Istorie si Geografie, limbi materne. Programul de formare va avea o durata de 60 de ore si va fi supus procedurii de acreditare. Profesorii interesati se vor putea inscrie pana pe data de 17 martie.

Potrivit reprezentantilor MECT, participarea la program va reprezenta un criteriu prioritar in selectia profesorilor evaluatori la examenele nationale si la tezele cu subiect unic, care vor avea loc din anul scolar 2008-2009. Se pot inscrie la programul de formare cadrele didactice cu studii superioare de lunga durata care au o vechime la catedra de minimum sase ani si cel putin gradul didactic II, in disciplinele la care se sustin teze cu subiect unic.

Dupa formarea formatorilor va urma etapa a doua in care acestia vor instrui profesorii care vor corecta tezele cu subiect unic.