Program pentru nivelul post-doctoral în Franţa, adresat tinerilor cercetători români

studenti-aula.jpgTinerii cercetători români din toate domeniile şi disciplinele, care şi-au susţinut teza de doctorat în ultimii şase ani, pot candida pentru un program post-doctoral, în cadrul căruia vor beneficia de o subvenţie pentru a-şi perfecţiona cunoştinţele alături de specialişti francezi, a informat Institutul Francez din România.

“Pe data de 15 ianuarie, Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din România au efectuat un apel naţional la candidatură pentru programele de sprijin pentru mobilitate, de la nivelul de masterat la cel post-doctoral. Cu această ocazie, s-a anunţat deschiderea programului pentru nivelul post-doctoral, adresat tinerilor cercetători români din toate domeniile şi disciplinele, cu condiţia ca aceştia să fi susţinut teza de doctorat în ultimii şase ani. Timp de trei luni, pe durata perioadei 1 septembrie – 31 decembrie, cei selecţionaţi vor beneficia de o subvenţie pentru a-şi perfecţiona cunoştinţele alături de specialişti francezi”, se arată în comunicatul citat.

În fiecare an, studenţii români dornici de a efectua studii universitare sau un sejur de cercetare în Franţa pot aplica la diferitele programe de mobilitate academice. Printre acestea se numără bursele de masterat şi de doctorat puse la dispoziţie de guvernul francez începând cu 15 decembrie, precum şi programul de formare Copernic, care încurajează integrarea profesională, sau programul de doctorat Ion Heliade-Rădulescu, în cotutelă cu Academia Română, accesibile din data de 15 ianuarie.
Toate aceste programe de mobilitate fac în prezent obiectul unui apel naţional la candidatură, deschis până pe data de 28 februarie. Studenţii care doresc să beneficieze de această oportunitate şi să efectueze o specializare în Franţa au timp la dispoziţie până la acea dată pentru a redacta şi a depune dosarul de candidatură, se arată în comunicat.

“Alături de Ambasada Franţei din România, Institutul Francez susţine în mod activ mobilitatea studenţilor români care doresc să beneficieze de o experienţă într-o universitate din Franţa, în ideea de a încuraja formarea unei forţe de muncă francofone cu o calificare superioară pe piaţa românească, dar şi cu scopul de a contribui la îmbunătăţirea cooperării ştiinţifice dintre cele două ţări. Până astăzi, peste 2.000 de studenţi români au beneficiat de acest program de mobilitate”, precizează Institutul Francez din România.

Toate informaţiile utile (criterii de selecţie, cuantumul bursei şi avantajele, dosarul de candidatură, contacte) sunt disponibile pe site-ul Institutului Francez din România. AGERPRES