preoteasa-svetlana.jpgSecretarul de stat pentru invatamant preuniversitar, Svetlana Preoteasa, a anuntat finalizarea revizuirii programei scolare pentru clasele V-VIII, precizand ca aceasta a fost redusa cu aproximativ 30%. Urmatoarea etapa este aprobarea programelor scolare pentru aceste clase prin ordin de ministru.
„Nu avem pretentia ca e cea mai buna revizuire sau ca nu se poate mai mult decat atat, dar asta am putut sa facem intr-un timp atat de scurt, de pe 15 octombrie si pana acum”, a spus Preoteasa. Secretarul de stat a precizat ca programa scolara revizuita va fi aplicata in anul scolar 2008-2009, dar se va aplica la actuala clasa a VI-a, care in acel an scolar va fi clasa a VII-a.

„Sunt multe modificari. La limba si literatura romana s-au scos textele sugerate. S-a scos, de asemenea, la clasa a V-a foarte multe notiuni care privesc dinamica vocabularului, iar la limbile moderne se va pune accent mai mult pe comunicare. La matematica, geometria de a IV-a a fost scoasa si trimisa la clasa a V-a. Patrulaterele de la a VI-a au trecut la a VII-a, iar operatiile cu fractii ordinare au fost scoase de la clasa a VI-a. La fizica s-a renuntat la teorie si s-a mers pe activitatea practica de laborator. De asemenea, la clasa a VI-a, la fizica s-a scos electrificarea corpurilor. La biologie – clasa a V-a, au fost eliminate adaptari ale plantelor la diferite conditii de mediu. La clasa a VII-a a fost scoasa evolutia ecosistemelor. De asemenea, la istorie – clasele V, VI, VII, VIII, au fost scoase teme, concepte si termeni care dadeau dureri de cap profesorilor si elevilor. Si in clasa a V-a s-a scos capitolul cu populatiile primitive. In ce priveste geografia de clasa a VII-a, au fost scoase elemente de geografie, fizica, formarea si evolutia reliefului”, a exemplificat secretarul de stat.

In ce priveste Cultura civica de clasa a VIII-a, Svetlana Preoteasa a subliniat ca au fost revizuite toate cele cinci teme. De asemenea, la religie a fost realizata o noua programa, atat pentru clasa a I-a, cat si pentru liceu, clasele IX – XII.

In cazul manualelor pentru clasele a V-a si a VIII-a, unde a fost revizuita programa scolara, Preoteasa a explicat ca anul scolar 2008-2009 va fi unul de „tranzitie”: „Speram ca la 1 ianuarie 2009 sa avem primele manuale noi, iar pana in 1 septembrie acelasi an, sa fie realizate toate manualele pentru programele scolare revizuite”. Reprezentantul MECT a declarat ca la sfarsitul verii, reprezentanti ai ministerului vor incepe sa lucreze la modificarea programei scolare a claselor de liceu.

Potrivit sursei citate, la toate materiile se va pune accent pe activitatea practica. „S-a investit mult in laboratoare. Unii directori nu permit accesul in laboratoare ca sa nu se strice aparatele. Acestea pot fi stricate ca le vom inlocui, dar educatia copilului nu poate fi inlocuita”, a adaugat Preoteasa.

Secretarul de stat a afirmat ca revizuirea programelor scolare a fost realizata in urma consultarii cu psihologi, dar si cu medici, intreg procesul de revizuire avand in vedere centrarea pe elev, realizarea unui echilibru intre bugetul de timp alocat disciplinei prin planul cadru de invatamant si oferta de obiective de de referinta si de continuturi vizate in procesul de invatare/predare si asigurarea coerentei verticale la nivelul disciplinei si a corelarii orizontale la nivel de arie curriculara.

Svetlana Preoteasa a declarat ca in anul 2009-2010, in urma revizuirii programelor scolare, elevii vor avea maxim cinci ore pe zi si acestea in cazul celor din clasele a XI-a si a XII-a.

Reprezentantul MECT a anuntat ca a fost lansat website-ul www.curriculum2008.edu.ro, care cuprinde pachetul complet al programelor scolare revizuite pentru ciclul gimnazial de invatamant al claselor V-VIII. Pe acest website va aparea si tabelul comparat al programelor vechi si noi.