La data de 25 noiembrie 2009, primul centru Biblionet din Romania va intra in circuitul public, odata cu inaugurarea sa oficiala. Evenimentul de lansare va fi gazduit de Biblioteca Oraseneasca „Vasile Militaru” din Ocnele Mari, judetul Valcea, si se va bucura de prezenta reprezentantilor bibliotecilor publice, a autoritatilor, a unor importante oficialitati, precum si a numerosi jurnalisti.
Cu sustinerea Fundatiei Bill & Melinda Gates, initiatoarea Programului International “Global Libraries”, prin intermediul Fundatiei IREX Romania si cu sprijinul Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania a fost lansat cel mai amplu program national de finantare din sursa privata, avand ca scop modernizarea bibliotecilor publice – Biblionet. Lumea in biblioteca mea.
La incheierea primei etape de implementare a Biblionet, 235 de biblioteci publice, din cele 12 judete selectate – Bacau, Bihor, Braila, Constanta, Galati, Harghita, Iasi, Maramures, Neamt, Salaj, Suceava si Valcea – vor asigura publicului acces gratuit la Internet utilizand legaturi wireless. Odata cu finalizarea procesului de achizitie si distributie a echipamentelor asigurate prin acest program, bibliotecile vor dispune de infrastructura IT moderna, incluzand acces Internet, calculatoare, licente Microsoft, imprimante si camere web. In plus, 384 de bibliotecari vor beneficia pana la sfarsitul anului, de cursuri IT si de calificare in management de biblioteca.
„Cu Biblionet, biblioteca publica face pasul decisiv catre modernizarea infrastructurii, diversificarea serviciilor si specializarea adecvata a personalului. Demararea acestui proiect reprezinta o oportunitate uriasa pentru bibliotecari si pentru institutia bibliotecii, in sine. Asociatia noastra a avut un rol important in selectarea Romaniei in Programul International Global Libraries al Fundatiei Bill & Melinda Gates, iar, in prezent, este implicata in Proiectul Biblionet in calitate de partener. Investita cu atributii de sustinere si dezvoltare a sistemului modern de biblioteci, ANBPR contribuie, astfel, la saltul calitativ al bibliotecilor publice, cu efecte benefice pe termen lung”, a declarat Doina Popa, Presedintele ANBPR.
Utilizarea tehnologiei informationale la scara extinsa, in bibliotecile noastre, va surmonta decalajul ce le desparte de eficienta si utilitatea institutiilor similare internationale. Tehnologia informatiei si fiabilitatea sistemelor actuale vor face posibila realizarea, intr-un viitor apropiat, a bibliotecii universale deschise.
„Extinderea mijloacelor de informare moderna amplifica importanta si impactul bibliotecii in comunitate. Prin dotarea cu echipamente IT si softuri de ultima ora, acces gratuit la Internet si perfectionarea profesionala a bibliotecarilor, se vor produce schimbari esentiale in functionarea acestei institutii. Biblioteca va fi, astfel, mai aproape de nevoile publicului si isi va consolida rolul de institutie culturala si informationala de importanta strategica”, a adaugat Doina Popa.