Două clase de elevi de la şcoala nr 192 şi Ada School din Bucureşti au fost premiate marţi în cadrul programului educaţional Laboratorul Verde al Reciclării, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. Copiii au obţinut cel mai bun scor în sala de joacă a Laboratorului Verde al Reciclării – 156,5, respectiv 143 de puncte – în cadrul programului la care au participat peste 10.400 de elevi de clasa a III-a din toată ţara.

„Protejarea mediului înconjurător trebuie să devină un comportament asumat de fiecare dintre noi. Acest proiect, pe care astăzi îl marcăm şi îl premiem, este un proiect de conştientizare. Dumneavoastră, profesorii, prin munca pe care aţi desfăşurat-o, aţi realizat un dublu lucru: în primul rând v-aţi educat elevii, iar prin intermediul lor aţi conştientizat şi partea matură a familiilor, pentru că noi am ajuns să fim educaţi prin copiii noştri în legătură cu mediul. (…) Dragi copii, vă doresc două lucruri: să fiţi mereu la fel de conştienţi de ce se întâmplă în jurul vostru şi energici să vă convingeţi părinţii că reciclarea, protecţia mediului şi tot ceea ce se află în jurul nostru trebuie să fie conservat, protejat, pentru că trăim într-o lume care are nevoie de aşa ceva”, a spus Anne Jugănaru, subsecretar de stat în Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, la conferinţa de presă susţinută înaintea festivităţii de premiere.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, Liliana Preoteasa, a spus că prin astfel de proiecte copii vor creşte informaţi şi peste ani vor deveni nişte adulţi responsabili, „atenţi la nevoile comunităţii şi implicaţi în găsirea de soluţii”.

Directorul Muzeului „Grigore Antipa”, dr. Luis Ovidiu Popa, a apreciat rezultatele copiilor în programul de apărare a mediului. „Ne bucurăm pentru rezultatele bune ale elevilor premiaţi, care astăzi au devenit adevăraţi apărători ai mediului. La rândul nostru, încurajăm oamenii să se implice în acţiuni care contribuie la conservarea resurselor naturale şi a biodiversităţii”, a spus dr. Luis Ovidiu Popa.

La finalul festivităţii, elevii au vizitat Laboratorul Verde al Reciclării, un autocar modificat şi adaptat pentru minţile curioase şi inventive ale copiilor, şi au participat la tur special al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Laboratorul Verde al Reciclării este un program realizat de Eco-Rom Ambalaje împreună cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Mediului şi Schimbărilor Sociale, sprijinit de Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. Proiectul Laboratorul Verde al Reciclării se desfăşoară la nivel naţional, din anul 2012. În interiorul laboratorului mobil cei mici urmăresc o animaţie 3D pe tema colectării separate a deşeurilor de ambalaje, participă la o demonstraţie de reciclare, dar şi la un joc digital, dezvoltat sub forma unei competiţii între clase. Timp de doi ani, experienţa Laboratorului Verde al Reciclării a ajuns la 21.308 de elevi de clasa a III-a, din peste 207 şcoli şi 57 de oraşe, dar şi la 908 cadre didactice.

La nivel european, proiectul a câştigat Golden Award for Excellence în cadrul competiţiei European CSR Awards, categoria Companii Mici şi Mijlocii. De asemenea, proiectul a primit Medalia de Argint în cadrul prestigioasei competiţii de comunicare International Business Awards (IBA). AGERPRES