Peste 150 de gradinite din 14 localitati vor beneficia, in anul 2008, de programul educational KidSmart, destinat prescolarilor si care implica echiparea cu mobilier
special conceput pentru copii, avand la baza un computer Lenovo performant, pe care este instalat softul educational KidSmart.
Potrivit directorului companiei IBM Romania, Mihai Tudor, care ofera programul educational, pentru cei 156 de educatori din centrele de prescolari beneficiare ale acestui program va fi organizat un training in scopul introducerii corespunzatoare a acestei tehnologii de calcul in curicula.

„Aceasta initiativa este parte a angajamentului corporatiei fata de comunitate, bazata pe responsabilitate si atasament fata de valorile sociale precum educatia si dorinta de a dezvolta o societate solida, bazata pe cunoastere”, a afirmat Mihai Tudor.

In 2008, KidSmart va ajunge in gradinite din 14 localitati din tara. Astfel, in Bucuresti au fost deja oferite gradinitelor 60 de unitati, in Ilfov vor fi oferite 18 unitati, in Galati – 7 unitati, in Ploiesti – 7 unitati, in Pitesti – 7 unitati, in Sibiu – 6 unitati, in Targu Mures – 7 unitati, in Tulcea – 7 unitati, in Piatra Neamt – 5 unitati, in Sighisoara – 6 unitati, in Arad – 7 unitati, in Brasov – 7 unitati, in Ramnicu Valcea – 7 unitati, in Bacau – 7 unitati.

In prima etapa, desfasurata in anul 2007, IBM Romania a oferit 52 de unitati pentru tot atatea gradinite.

Echipamentele si programele software care fac parte din kit-ul pus la dispozitia gradinitelor vor ajuta copiii sa faca primii pasi pentru a invata alfabetul, aritmetica, arta si, nu in ultimul rand, in ai familiariza cu computerele.

Mihai Tudor a precizat ca selectia gradinitelor s-a facut in functie de mai multe criterii – un sediu eligibil, sa fie non-profit sau institutii guvernamentale de invatamant, sa fie inregistrate si acreditate ca institutii de invatamant pentru prescolari, sa serveasca si comunitatile dezavantajate si sa aiba capacitatea de a sustine programul (sa aiba resurse materiale potrivite, buget pentru dezvoltare, personal familiarizat cu utilizarea computerului).

Directorul IBM Romania a aratat ca in proiectul KidSmart derulat in Romania, pe parcursul anului 2007-2008, va acoperi in total peste 200 de gradinite si peste 1.000 de prescolari. Mihai Tudor a mai spus ca va face demersurile necesare pentru a continua si anul viitor acest program.

„Scopul nostru este sa sprijinim modernizarea mediului educational, prescolar, programele deosebit de instructive pentru pregatirea prescolara impreuna cu programele eficiente pentru instruirea profesorilor, care pot aduce beneficii pe termen lung in procesul de educatie al copiilor”, a explicat directorul.

Instalarea celor 156 de unitati se va face de catre personal IBM, pe baza de voluntariat, a sustinut Mihai Tudor.

Directorul in MECT Viorica Preda a spus ca ministerul si-ar dori sa existe o continuare a acestui program, iar autoritatile locale sa preia ideea si sa sprijine in acest sens unitatile de invatamant.

Programul KidSmart a fost implementat in 40.000 de centre de invatamant, din 62 de tari din toata lumea. Programul costa aproximativ 300.000 de euro, dar pe langa aceasta suma se adauga si suma destinata pregatirii celor 156 de educatori.