Asociaţia Mişcarea pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană (MAIE) a început implementarea, miercuri, la Drobeta Turnu Severin, a Programului pilot de educaţie „O oră pentru democraţie”, finanţat printr-un grant elveţian. Purtătorul de cuvânt al MAIE, Roxana Bucată, a declarat că la evenimentul organizat în parteneriat cu Asociaţia Româno-Elveţiană pentru Sprijin în Integrare din Elveţia Centrală, au participat 90 de elevi de la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Odobleja”, Colegiul Naţional „Gheorghe Ţiţeica” şi Colegiul tehnic „Decebal” din Drobeta Turnu Severin.

„În cadrul proiectului a avut loc lansarea activităţii cluburilor democratice al căror rol este acela de a implica liceenii în viaţa comunităţii şi de a-i încuraja să identifice problemele prioritare ale acesteia şi să propună soluţii de rezolvare a lor. Cei 200 de elevi care sunt aşteptaţi să se alăture acţiunilor derulate în cadrul programului vor fi îndrumaţi prin diferite metode de educaţie non-formală interactive să transforme ideile în realitate şi să provoace o schimbare pe plan local, ei având privilegiul de a participa la şedinţele Consiliului Local Drobeta Turnu Severin”, a precizat Roxana Bucată.
În context, ea a arătat că membrii cluburilor democratice vor deprinde tehnici de documentare şi informare pentru a relata în materialele jurnalistice ce le vor formula experienţele şi poveştile întâlnite, ei urmând să-şi confrunte ideile în spaţiul unor dezbateri iniţiate ce se vor desfăşura, cei mai implicaţi tineri având şansa să meargă la o şcoală de vară în Elveţia în vara anului 2016.

„Programul pilot de educaţie inspirat de modelul democraţiei participative elveţiene „O oră pentru democraţie” le oferă posibilitatea elevilor să fie cetăţeni activi ai comunităţilor din care provin. El poate fi considerat impulsul de care aveau nevoie pentru a-şi repoziţiona strategiile şi priorităţile didactice”, a mai adăugat Roxana Bucată. AGERPRES