Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP) a anuntat declansarea activitatilor pentru implementarea proiectului „Dezvoltarea sistemului national de management si asigurare a calitatii in invatamantul preuniversitar”.

Proiectul, in valoare de 5 milioane de euro, are ca termen de finalizare data de 31 octombrie 2011 si este co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane.

„Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea sistemului national de management si de asigurare a calitatii si a culturii calitatii ca modalitate esentiala de crestere a competitivitatii si eficientei sistemului de invatamant preuniversitar”, precizeaza ARACIP.

Alte obiective pe care le are in vedere ARACIP sunt dezvoltarea si imbunatatirea instrumentelor calitatii educatiei in Romania, lucru ce presupune elaborarea de standarde si metodologii specifice pentru fiecare nivel si forma de invatamant prevazute de lege, realizarea „Hartii nationale a riscului educational” si a programului informatic de suport al deciziei; profesionalizarea personalului implicat in managementul si asigurarea calitatii la nivel de sistem si de furnizor de educatie. Acest obiectiv are in vedere actiuni ce vor viza formarea si perfectionarea unor categorii esentiale de actori relevanti la nivel national (evaluatori ai calitatii, formatori-consilieri, inspectori scolari si experti din cadrul MECT).

De asemenea, agentia urmareste sa sprijine unitatile scolare pentru un management al calitatii adecvat, inclusiv pentru evaluarea in vederea autorizarii si acreditarii, prin publicarea unor materiale de sensibilizare, informare si diseminare a bunelor practici, prin organizarea de conferinte si mese rotunde si prin realizarea si publicarea „Barometrului calitatii educatiei”, instrument util de monitorizare a calitatii.