proiect comenius.jpgUn numar de 24 de copii care urmeaza studiile la Liceul Sportiv „Avram Iancu” din Zalau, participa, in aceasta la schimb de experienta cu elevi din Franta, Italia, Germania si Polonia in cadrul Proiectului Comenius „Make Europe, not war 2009”.

Festivitatea de deschidere a actiunilor a avut loc, marti, la unitatea de invatamant din municipiu, in prezenta celor 38 de copii din delegatiile straine si cadrelor didactice insotitoare. Intalnirea este cea de-a treia din cadrul proiectului sus amintit, dupa ce prima s-a tinut anul trecut in Italia (unde a fost lansat proiectul si unde au participat doar dascalii coordonatori) si cea de-a doua – in Franta, tot in 2008, la ea participand atat elevii, cat si profesorii.

„Tema proiectului este Holocaustul, iar scopul urmarit de dascali este informarea si constientizarea adolescentilor in privinta gravitatii acestui fenomen si asupra consecintelor dramatice pe care le-a avut, astfel incat asemenea atrocitati sa nu fie repetate de generatiile viitoare”, a precizat, marti, Keresztes Andrea, coordonator al proiectului.


Conform sursei citate, programul activitatilor stabilite de organizatori include vizitarea, marti, a Sinagogii evreiesti si a Muzeului Holocaustului din Simleu Silvaniei, ambele puncte de reper pe harta Holocaustului din Romania. La Simleu, elevii participanti vor fi repartizati in pe ateliere: un grup va vizita Scoala evreiasca si va viziona un film despre deportarea evreilor in lagarele de concentrare naziste, iar celalat va vizita Sinagoga si Muzeul deschis aici, urmand ca apoi sa se realizeze schimbul de activitati. De asemenea, in cursul saptamanii copiii vor vizita Inchisoarea comunista din Sighetu Marmatiei, dar si Cimitirul Vesel de la Sapanta si Muzeul Satului din Baia Mare.


La fel, sunt incluse si vizite la manastirile Bic din Salaj, Barsana din Maramures si la Biserica ‘Sfantul Mihail’ din Cluj Napoca, precum si opriri la Muzeul Etnografic al Transilvaniei si in Parcul Etnografic National „Romulus Vui”, ambele din Cluj. Pentru prezentarea unor fragmente de istorie a romanilor, copiii vor vizita si Complexul arheologic de la Porolissum – Moigrad si Muzeul de Istorie si Arta Zalau – Salaj, dar si Piata „Avram Iancu” din Cluj Napoca, cu Statuia Eroilor. Finantarea acestor actiuni se suporta din fonduri europene, in valoare de 12.000 de euro, repartizati esalonat pe parcursul celor doi ani de desfasurare a proiectului.


Ultima vizita, care va incheia proiectul derulat in parteneriat de cele cinci tari (Romania, Italia, Franta, Germania si Polonia) va avea loc in primavara anului 2010, in Polonia, unde elevii participanti vor vizita lagarele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau. AGERPRES