Un număr de 17 elevi şi şase cadre didactice de la Grupul Şcolar „Mihai Viteazul” Zalău s-au familiarizat, în perioda 2009-2010, cu tradiţiile şi obiceiurile din alte cinci ţări, în cadrul proiectul cu finanţare europeană Comenius multilateral ‘Let’s keep the memories alive’ – ‘Să păstrăm vii amintirile’.

Potrivit unui comunicat de presă, proiectul, ce se va finaliza în 31 iulie, s-a derulat în parteneriat cu şcoli din Lituania – ţara coordonatoare, Italia, Polonia, Portugalia, Slovacia şi Turcia. Tema acestuia a fost cunoaşterea, respectarea şi păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor prin familiarizarea profesorilor şi elevilor din ţările participante cu costumele populare tradiţionale, precum şi cu muzica şi dansurile populare specifice fiecărui popor.

Potrivit precizărilor Septimiei Cosma, profesoara coordonatoare a proiectului, toate obiectivele propuse au fost îndeplinite prin participarea la reuniunile de proiect organizate în ţările partenere, şcolii din Românai fiindu-i alocat, în acest sens, un grant în valoare de de 24.000 euro. La prima reuniune de proiect, care a avut loc la Zalău în noiembrie 2008, au participat peste 35 de profesori şi elevi de la şcolile partenere. Septimia Cosma, împreună cu profesori şi elevi din echipa de proiect a şcolii, au participat la reuniunile de proiect de la şcoala Agrupamento Vertical de Escolas de Pico de Regalados E.B.I Monsenhor Elísio Araújo din Vila Verde – Portugalia, în iunie 2009, de la şcoala Zespół Szkół Publiczne Gimnazjum w KuŸnicy Czarnkowskiej din Czarnków – Polonia, în septembrie 2009, de la şcoala Nevit Kodalli Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi din Mersin – Turcia, în aprilie 2010, şi la şcoala Kaiđiadoriř rajono Kruonio vidurinë mokykla din Kruonis – Lituania, în mai 2010. În timpul acestor reuniuni, elevii şi profesorii participanţi au cunoscut sărbătorile, tradiţiile, obiceiurile, muzica şi dansurile populare, precum şi bucătăria tradiţională specifică acestor ţări.


De asemenea, ei au lucrat împreună la realizarea activităţilor şi a produselor finale ale proiectului: un dicţionar cu expresii uzuale în limba engleză şi în limbile ţărilor partenere, o culegere de reţete tradiţionale traduse în engleză, o culegere de poveşti şi poezii scrise de elevi şi traduse în engleză, un film cu toate activităţile proiectului, un CD cu expoziţii de artă populară, un CD cu tradiţii şi obiceiuri de Crăciun, o broşură cu castele legendare şi un CD cu jocuri tradiţionale din toate ţările.


„În timpul reuniunilor de proiect şi nu numai, ne-am dat seama că fiecare ţară este specială şi unică, datorită valorilor sale culturale bine păstrate. Acest proiect a fost foarte util şi apreciat la superlativ de către profesorii şi elevii implicaţi, care au avut şansa să cunoască cultura ţărilor partenere, să întâlnească oameni deosebiţi şi să descopere locuri inedite. Acum, după doi ani, ceea ce contează cel mai mult este prietenia care s-a legat între noi şi care, sunt sigură că va dura şi după încheierea proiectului, şi datorită amintirilor pe care toţi le păstrăm cu drag în memorie. Deci, ‘Să păstrăm vii amintirile’!”, precizează, într-un comunicat de presă, Septimia Cosma, coordonator al proiectului. AGERPRES